Maros Palesch Krimi

Polícia varuje pred nekalými praktikami podvodníkov

Policajti pátrajú po dvoch neznámych páchateľoch úmyselného prečinu podvodu, ktorí spoločným konaním uviedli do omylu 91- ročného Bratislavčana aj s jeho manželkou.

Dňa 2.februára tohto roku v poobedňajších hodinách v Ružovej doline neznámy muž oslovil najskôr poškodeného 91-Bratislavčana s tým, či by ho mohol navigovať k nemocnici Ružinov v Bratislave, kde sa mal podľa jeho slov nachádzať jeho kamarát so 6-ročným chlapcom po vážnej nehode s kamiónom.

Poškodený 91-ročný Bratislavčan v dobrej viere, mysliac si, že pomôže, nastúpil s neznámym mužom do jeho vozidla. Cestou v aute neznámy páchateľ začal presviedčať poškodeného muža aj s jeho manželkou, že potrebujú súrne finančné prostriedky pre chirurga , ktorý ma operovať ich kamaráta aj malého chlapca. Aby vymyslená udalosť pôsobila na dôchodcov dôveryhodnejšie, neznámy muž aj žena odvovzali poškodenému manželskému páru do rúk telefón, v ktorom sa im ozval mužský hlas vydávajúci sa za chirurga. Ten dôchodcom do telefónu potvrdil, že skutočne potrebujú peniaze na operáciu. Po tomto telefonáte dôchodcovia neznámym páchateľom( mužovi a žene) uverili, páchateľov následne pozvali k sebe do bytu a odovzdali finančnú hotovosť vo výške 2.800,–€ za účelom zaplatenia operácie. Za poskytnutú finančnú hotovosť obdržal podvedený manželský pár dôchodcov ako zálohu uzamknutú kapsičku, v ktorej sa malo nachádzať 10.000,–USD, pre ktorú sa mali neznámi páchatelia vráť vo večerných hodinách. Po odchode páchateľov následne dôchodcovia zistili, že im boli z bytu odcudzené dámske hodinky a prstene zo bieleho a žltého kovu.

Podvodným konaním doposiaľ neznámych páchateľov vnikla dôchodcom škoda vo výške 2.800,–€. krádežou škoda vo výške cca. 500,–€.

Polícia eviduje ďalší prípad podvodníkov , kde scenár skutku je rovnaký. V tejto súvislosti sa policajti obracajú na občanov so žiadosťou o pomoc pri stotožnení neznámych osôb na fotografií, ktorí sú podozriví, že dňa 11.2.2011 podvodným konaním a krádežou obrali 69-ročnú ženu o 1.400,–€.

Potom, čo 69-ročnú ženu oslovili na križovatke ulíc Krížna – Karadžičova so slovami, či im neukáže jednu z bratislavských nemocníc, kde mal podľa ich slov ležať ich kamarát po vážnej dopravnej nehode, žena týmto ľudom uverila, nastúpila do vozidla a ochotne ich navigovala. Cestou vo vozidle páchatelia podali 69-ročnej žene do ruky telefón, k ktorom sa poškodenej ozval mužský hlas, predstavil sa ako lekár a povedal, že pred tým ako prebehne operácia, potrebuje finančnú hotovosť. 69-ročná žena, mysliac si, že pomôže, zavolala týchto ľudí k sebe do bytu, kde im odovzdala 100,–€ hotovosť. Následne páchatelia využili jej nepozornosť a z bytu jej odcudzili 1.300,–€.

Od začiatku februára evidujeme niekoľko prípadov podvedených seniorov, kde bol postup podvodníkov totožný.

Z uvedeného dôvodu polícia vyzýva občanov, predovšetkým starších ľudí, k zvýšenej ostražitosti. Nie vždy je smutný príbeh cudzích ľudí pravdivý. Niekedy môže byť iba prostriedkom na neoprávnené získanie finančných prostriedkov. Vaša dôvera a súcit z Vás môžu urobiť obeť podvodníka.

Popis podozrivých osôb z prípadu zo dňa 11.2.2010:

Vodič: Muž vo veku okolo 30–35 rokov, vysoký asi 170 cm, má hnedé vlasy, hovoril po česky a slovensky, oblečenú mal vetrovku tmavej farby, modré rifle, na hlave mal šiltovku tmavej farby.

Spolujazdec: Žena vo veku okolo 30–35 rokov, vysoká asi 160–165 cm, vlasy hnedej farby, hovorila iba po slovensky, oblečené mala tmavý krátky kabát, tmavú sukňu, tmavý klobúk.

Popis vozidla: jednalo sa osobné motorové vozidlo šedo modrej farby, model, typ ako ani EČV nie je známe.

Zdroj: KR PZ Bratislava, Tatiana Kurucová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM