Ľuba Lesná Krimi

Polícia varuje: Jeseň zvyšuje riziko dopravných nehôd. Uberte plyn

Dni sa skracujú, jesenné cesty bývajú po dažďoch mokré a šmykľavé, časté sú aj ranné hmly a znížená viditeľnosť. Denisa Baloghová, hovorkyňa polície preto pre náš portál zdôraznila niekoľko zásad, ktoré by sme mali na jeseň rešpektovať.

Ilustračný obrázok k článku Polícia varuje: Jeseň zvyšuje  riziko dopravných nehôd. Uberte plyn
Zdroj: TASR

Jazdite pomalšie

Motoristi by mali ubrať nohu z plynu a dodržiavať väčšie rozstupy medzi vozidlami. „Tiež by mali myslieť na to, že svetlá do hmly sa dajú a majú vypnúť, ak nie je dôvod na ich používanie, lebo oslnia ostatných vodičov,“ podčiarkla Baloghová.

Pozor na lesnú zver

Nadránom a podvečer býva aktívna lesná zver. Aj také milé zviera ako je srnka, či zajac, dokážu spôsobiť vážne poškodenie vozidla, nehovoriac, že zrážka s nimi môže skončiť tragicky.

„Zvieratám sa nesnažte vyhnúť vo veľkej rýchlosti. Následky šmyku totiž môžu byť oveľa väčšie ako zrážka so zvieraťom,“ zdôraznila.

Ak sa nič vážne nestane, zrazenú zver je zakázané si vziať. Treba zavolať políciu, poľovné združenie, alebo štátnu ochranu prírody. "Ak by sa preukázalo neoprávnené prisvojenie cudzej zveri, takéto konanie je možné kvalifikovať ako trestný čin pytliactva, za ktorý hrozí trest odňatia slobody až na dva roky,“ povedala Baloghová.

Polícia eviduje minulý rok takmer 200 prípadov zrážky so zverou. Za osem mesiacov v tomto roku vyše 110.

Jesenné poľnohospodárske práce

V neposlednom rade treba dávať pozor na jesenné poľnohospodárske práce, pretože vďaka nim sa môže zašpiniť vozovka od blata. Treba si dávať pozor aj na opadané lístie na ceste a s tým spojené nebezpečenstvo šmy­ku.

Chodci

Chodci sú najzraniteľnejšími účastníkmi cestnej premávky. A často na to nemyslia. Podceňujú reflexné prvky na oblečení. „Aj reflexný pás môže zachrániť váš život, aj keď sa možno nehodí k topánkam či kabelke,“ podčiarkla Baloghová pre náš portál.

Cyklisti

Čo sa týka cyklistov, policajné skúsenosti hovoria, že aj napriek ich povinnosti zo zákona byť osvetlený a mať na sebe reflexné prvky, robia pravý opak. „Taktiež jazdia po nesprávnej strane vozovky a výnimočná nie je jazda ani v skupinkách vedľa seba a jazda pod vplyvom alkoholu,“ doplnila.

Štatistika

Od začiatku tohto roka do polovice septembra polícia eviduje

  • 9.317 dopravných nehôd.

Smrteľné nehody

  • 195 ľudí prišlo o život.

Medzi nimi:

  • 17 motocyklistov
  • 40 chodcov
  • 18 cyklistov
Zdroj: Policajný zbor SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM