Ľuba Lesná Krimi

Polícia na stope veľkých daňových únikov: Obvineným hrozia vysoké tresty

Daňové podvody nestrácajú na popularite. V súčasnosti vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil troch ľudí z daňových podvodov veľkého rozsahu. Ide o Mateja B., Pavla P. a Garika V.

Ilustračný obrázok k článku Polícia na stope veľkých daňových únikov: Obvineným hrozia vysoké tresty
Zdroj: TASR

TASR o tom informoval Michal Slivka, hovorca Prezídia PZ. Obvinení si mali neoprávnene uplatniť nárok na odpočítanie DPH. Teraz im hrozia vysoké tresty.

Podvodný nárok na vrátenie dane z pridanej hodnoty si podľa polície uplatňovali vytvorením reťazca obchodných spoločností. Firmy boli personálne alebo majetkovo prepojené. V nich mali obvinení deklarovať neexistujúce obchody s drahokamami. Vytvorili fiktívne účtovné doklady. Tie sa im aj vyplatili, pretože si následne neoprávnene uplatňovali vrátenie DPH vo výške takmer 580.000 eur, ktoré aj dostali.

V rukách polície skončili traja menovaní obvinení, ale aj množstvo listinných dôkazov a počítačov. Zaistené stopy už skúmajú znalci z odboru elektroniky, ekonomiky, aj drahých kameňov. Na prípade sa podieľala tiež finančná správa a policajti z ďalších krajských riaditeľstiev.

V prípade dokázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody od sedem do 12 rokov. V dvoch prípadoch vyšetrovateľ navrhoval väzobné stíhanie obvinených, sudca však návrh neakceptoval.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM