Tomáš Stupavský Správy

Policajti pri výkone služby testujú šesť odevných kamier

Policajti v súčasnosti testujú šesť kamier, ktoré majú umiestnené na služobnej rovnošate. Zatiaľ ide len o testovaciu prevádzku, ktorej cieľom je zistiť parametre zariadení, ktoré by strážcovia zákona mohli v budúcnosti bežne používať. Neskôr by ich mohli nakúpiť niekoľko tisíc.

Ilustračný obrázok k článku Policajti pri výkone služby testujú šesť odevných kamier
Zdroj: TASR

Na tlačovej besede o tom informoval Prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar.

Šesť odevných kamier používajú policajti v Banskobystrickom, Košickom a Prešovskom kraji. Využívajú ich pri služobných zákrokoch či bežných cestných kontrolách. Občanov hneď na začiatku upozornia, že ich činnosť je zaznamenávaná kamerou.

V testovacej prevádzke overujú policajti najvhodnejší systém upevnenia kamery na rovnošatu, veľkosť zaznamenávaných dát, výdrž batérie či citlivosť kamery na vonkajšie osvetlenie. Zisťujú tiež reakcie ľudí na služobný zákrok pod kamerovým záznamom.

„Zavedenie tohto technického prostriedku do výkonu služby nie je jednoduché a nedá sa urobiť zo dňa na deň,“ vysvetlil Gašpar. Zdôraznil pritom, že nejde o bežné kamery, pretože požiadavky policajtov na technické parametre zariadení sú vyššie. Ako príklad uviedol šifrovaný záznam.

„V prípade straty kamery nemôže byť tento záznam bežne prehrateľný,“ povedal. Medzi ďalšie minimálne požiadavky strážcov zákona na kameru patrí aj rýchlosť snímania minimálne 25 snímok za sekundu, odolnosť voči pádu minimálne z výšky jedného metra či záznamová kapacita minimálne 8 hodín do jednej pamäti.

Slovenskí policajti využívajú aj skúsenosti zahraničných policajných zborov s používaním kamier. Nosia ich napríklad ich kolegovia vo Veľkej Británii a v Holandsku.

Strážcovia zákona budú kamery testovať asi rok, teda počas všetkých ročných období. Potom spracujú podklady pre prípadnú verejnú súťaž. Gašpar odhadol, že nakúpiť odevné kamery a bežne ich používať by policajti mohli zhruba o dva roky.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM