Maros Palesch Rôzne

Policajti hodnotili opatrenia na MS IIHF 2011

BRATISLAVA, 25.05.2011. Počas Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2011 bolo, počnúc otváracím ceremoniálom až po posledný zápas, v uliciach Bratislavy denne v priemere okolo 720 policajtov.

Vykonávali službu v štyroch bezpečnostných zónach na území mesta:

a. „ŠTADIÓN“ V tejto bezpečnostnej zóne bolo sústredených najviac síl a prostriedkov Policajného zboru, okrem samotného objektu štadióna. V rámci tejto časti bola zabezpečovaná aj ochrana určených hotelov, parkovísk a Fan zóny „Kalinčiaková“.

b. „STARÉ MESTO“ ** V tejto bezpečnostnej zóne bola zabezpečovaná ochrana fanúšikov, turistov, ale samozrejme aj Bratislavčanov, hlavne na predpokladaných miestach ich najväčšej koncentrácie t.j. v historickom centre mesta, ale taktiež bola zabezpečovaná aj ochrana budov štátnych a samosprávnych orgánov, zastupiteľských úradov a určených hotelov. ** c. „RUŽINOV“ V tejto bezpečnostnej zóne bol dôraz kladený hlavne na zabezpečovanie ochrany osôb v nákupno-zábavných centrách a na dopravných uzloch medzimestskej a medzištátnej hromadnej prepravy osôb, opätovne aj v rámci tohto bezpečnostného opatrenia bola zabezpečovaná aj ochrana určených hotelov, parkovísk nachádzajúcich sa v jeho vymedzenom teritóriu.

**d. „PETRŽALKA“ ** V tejto bezpečnostnej zóne bola zabezpečovaná ochrana vnútornej štátnej hranice určených parkovísk a Fan zóny „Tyršovo nábrežie“.

Organizácia, riadenie a kontrola výkonu služby počas celých majstrovstiev bola zabezpečovaná podľa vopred spracovaného plánu bezpečnostných opatrení. Dennú koordináciu všetkých činností a sústreďovanie získaných poznatkov a informácií v rámci KR PZ v Bratislave zabezpečoval riadiaci štáb a osobitne boli plnené úlohy koordinácie súčinnosti a spolupráce zúčastnených zložiek priamo na štadióne.

Vzhľadom k tomu, že vlastné sily a prostriedky KR PZ v Bratislave na zabezpečenie tak rozsiahlych a rozmanitých bezpečnostných opatrení nepostačovali, potrebné sily a prostriedky boli doplnené zo stavov iných krajských riaditeľstiev – Trnava, Nitra, Trenčín, Stredná odborná škola PZ v Bratislave. Základ tvorili policajti služby poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície, ale na plnení úloh sa podieľali aj špecializované služby a útvary Policajného zboru a to predovšetkým pyrotechnici Kriminalistického a expertízneho ústavu PZ v Bratislave, Útvar osobitného určenia PPZ, Úrad na ochranu ústavných činiteľov, Odbor kynológie a hipológie prezídia PZ a Letecký útvar MV SR Bratislava.

K úspešnému zvládnutiu úloh v bezpečnostných opatreniach významnou mierou prispela aj veľmi dobrá spolupráca polície, hlavného usporiadateľa a bezpečnostnej služby zabezpečujúcej vnútornú ochranu priestorov štadióna v Bratislave. Spoluprácou všetkých spomenutých zložiek bola dosiahnutá vysoká úroveň zabezpečenia bezpečnosti osôb, ochrany ich života, zdravia a majetku. Denne boli vykonávané dôsledné pyrotechnické prehliadky, merania koncentrácii chemických a biologických látok v prostredí hokejového štadióna. Taktiež bol denne vykonávaný letecký monitoring koncentrácie ľudí a motorových vozidiel v meste Bratislava, osobitne v okolí štadióna a v jednotlivých Fan-zónach.

Počas priebehu MS sme napríklad zaznamenali kuriózne prípady o ktorých sme Vás informovali prostredníctvom tlačových správ:

Falošné lístky na hokej skončili v rukách polície

Policajti z KRPZ v Bratislave zaistili dňa 03.05.2011 v čase približne o 17.55 hod. v Bratislave na Trnavskej ceste pred štadiónom 10 ks falzifikátov vstupeniek na hokejový zápas Slovensko – Rusko. Predmetné lístky mal pred týmto zápasom predať občanovi z Rakúska neznámy páchateľ za cenu 1.500,–€. Neznámy páchateľ tak týmto skutkom uviedol poškodeného občana z Rakúska do omylu, čím mu spôsobil škodu vo výške 1.500,–€. Poverený policajt začal v tomto prípade trestné stíhanie vo veci prečinu podvodu. Páchateľovi hrozí za tento skutok po dokázaní viny trest odňatia slobody na 2 roky.
V tejto súvislosti KRPZ v Bratislave niekoľkokrát vyzývalo počas majstrovstiev návštevníkov tohto šampionátu, aby nekupovali vstupenky od pouličných predajcov, nakoľko by mohlo ísť o ich falzifikáty. Pokiaľ by sa však návštevníci šampionátu rozhodli kúpiť vstupenky od pouličných predajcov, vystavili by sa riziku, že by im bola spôsobená finančná škoda, ktorá by mohla presiahnuť škodu až niekoľko sto Eur. Samozrejmosťou bolo aj to, že s falošnou vstupenkou by sa na hokejový zápas nedostali.

Nepoctivá hra sa skončila obvinením

Dňa 30.04.2011 v čase približne o 15.45 hod. na Prostrednej ulici vo Svätom Jure prevádzkoval 40 ročný muž z Českej republiky hru, ktorej pravidlá nezaručujú rovnaké možnosti výhry všetkým účastníkom. V tomto prípade išlo o hru s troma čiernymi pukmi, z ktorých jeden bol zo spodnej strany označený bielym kruhom a ten bolo potrebné po zamiešaní nájsť a označiť. Prevádzkovateľ tejto nepoctivej hry však pred začatím označený puk bielym krúžkom vymenil rýchlym pohybom ruky a povedal poškodenému, že môžu hrať. Poškodený muž, ktorý sa nechal na túto hru zlákať tak prehral sumu vo výške 20,–€. Poškodený muž si to všimol a ihneď skontaktoval políciu. Po príchode polície bola suma 20.-€ poškodenému vrátená. Policajti 40 ročného muža predviedli na policajné oddelenie, kde mu poverený príslušník PZ vzniesol obvinenie za prečin prevádzkovania nepoctivých hier a stávok. Obvinenému mužovi hrozí po dokázaní viny za tento skutok trest odňatia slobody na 1 – 5 rokov. Muž z Českej republiky je stíhaný na slobode.

Incident na Tyršovom nábreží sa skončil lekárskym ošetrením

Dňa 03.05.2011 v čase približne o 22.30 hod. v Bratislave na Tyršovom nábreží v stane v ktorom sa premietajú hokejové zápasy došlo k úmyselnému ublíženiu na zdraví poškodeného 18 ročného Bratislavčana. Neznámy páchateľ tam poškodenému spôsobil bodné zranenia na ľavom a pravom stehne. Poverený policajt v tomto prípade začal trestné stíhanie vo veci prečinu ublíženia na zdraví. Páchateľovi za tento skutok hrozí po dokázaní viny trest odňatia slobody na 6 mesiacov až 2 roky. V súvislosti s týmto incidentom rozbehlo Krajské riaditeľstvo PZ v Bratislave rozsiahle pátranie po neznámom páchateľovi tohto protiprávneho konania na základe popisu oblečenia. Ani nie po hodine od incidentu policajti z Pohotovostnej motorizovanej jednotky KRPZ v Bratislave skontrolovali a následne zaistili dve osoby mužského pohlavia na Eisnerovej ulici v Bratislave. U jednej z osôb bol nájdený aj otvárací nôž, ktorý bol zaistený a zaslaný na kriminalistickú expertízu. V súčasnosti polícia čaká na výsledok expertízneho skúmania, ktoré ukáže, či zaistený nôž bol aj predmetom, ktorý spôsobil poškodenému 18 ročnému chlapcovi bodné zranenia.
Poverený policajt obvinil 18 ročného Františka K. z Bratislavy za prečin ublíženia na zdraví v jednočinnom súbehu s prečinom výtržníctva. Obvinený úmyselne ublížil na zdraví poškodenému, a to tak, že po prudkej výmene názorov ho bodol vreckovým nožom jeden krát do ľavého a jeden krát do pravého stehna. Poškodenému mladíkovi tak vznikli

Neznámy páchateľ sa vlámal hokejistom do izieb

Dňa 08.05.2011 vo večerných hodinách v jednom z bratislavských hotelov došlo ku krádeži. Neznámy páchateľ tam vnikol do trinástich izieb, kde odcudzil osobné veci a finančnú hotovosť. V týchto izbách bola ubytovaná hokejová reprezentácia z Dánska a v jednej z izieb bol ubytovaný manželský pár z Fínska. V súčasnosti nemáme ustálenú škodu ktorú svojím konaním spôsobil neznámy páchateľ hokejistom z Dánska, nakoľko tá bude vyčíslená dodatočne. Manželskému páru Fínska spôsobil neznámy páchateľ škodu vo výške 1.550,–€. Vyšetrovateľ PZ v tomto prípade začal trestné stíhanie vo veci trestného činu krádeže. Páchateľovi po dokázaní viny hrozí za tento skutok trest odňatia slobody na 3 – 10 rokov.

Naháč zo štadióna skončil v rukách polície

Dňa 09.05.2011 v po­poludňajších hodinách policajti obmedzili na osobnej slobode v zmysle zákona (Trestného poriadku) a následne eskortovali 26 ročného muža zo Serede. Tento muž sa dopustil trestného činu výtržníctva a to takým spôsobom, že v priestoroch zimného štadióna počas hokejového zápasu Slovensko vs. Dánsko (na mieste verejne prístupnom). Muž si v zaplnenom hľadisku stiahol nohavice a spodnú bielizeň, čím si obnažil prirodzenie a zadnú časť tela pred verejnosťou a takto vyvolal pohoršenie vykonávaním sexuálneho exhibicionizmu. Nakoľko muž pri predvádzaní kládol odpor, policajti použili donucovacie prostriedky (boli použité putá v zmysle zákona o Policajnom zbore). Poverený policajt v tomto prípade obvinil 26 ročného muža zo Serede z prečinu výtržníctva. Obvinenému tak hrozí po dokázaní viny trest odňatia slobody až na 3 roky.

Trestná činnosť a priestupky počas konania MS

Pri hodnotení celkového nápadu trestných činov a priestupkov počas konania majstrovstiev možno konštatovať, že počas konania majstrovstiev nebolo zaznamenané výrazné zvýšenie, ani zníženie celkového nápadu trestných činov a priestupkov.

Ako príklad môžeme uviesť porovnanie za okres Bratislava I, kedy v roku2010 bolo v okrese Bratislava I spáchaných k 16.05.2010 cel­kovo 1329 trestných činov oproti roku 2011, kedy bolo spáchaných 917 trestných činov. Z toho vyplýva, že ku dňu skončenia MS bolo spáchaných o 412 trestných činov menej. Na spresnenie možno ešte uviesť, že počas majstrovstiev sveta bolo spáchaných v okrese Bratislava I 141 trestných činov oproti rovnakému obdobiu roku 2010, kedy bolo spáchaných 151 trestných činov. Z toho vyplýva, že opatreniami, ktoré sa prijali v okrese Bratislava I sa podarilo nápad trestných činov znížiť o 10 skutkov. Celkový nápad trestnej činnosti počas majstrovstiev ostal na približne rovnakej úrovni ako v predchádzajúcom období. Na približne rovnakej úrovni ostala aj štruktúra napadnutej trestnej činnosti. Aj napriek prítomnosti väčšie počtu policajtov v služobných obvodoch v čase konania majstrovstiev sa nepodarilo znížiť nápad trestnej činnosti. Príčinou tohto stavu vidíme v skutočnosti, že v služobných obvodoch bol väčší pohyb osôb a s tým súvisel aj nárast počtu odparkovaných motorových vozidiel, čo vytvorilo podmienky na páchanie hlavne uličnej trestnej činnosti na tomto úseku. Zvýšenou hliadkovou činnosťou sa podarilo eliminovať prudší nárast tohto druhu trestnej činnosti, ako aj zabrániť narušovaniu verejného poriadku.

Nápad trestných činov a priestupkov počas majstrovstiev, spáchaných len v súvislosti s majstrovstvami:

PRIESTUPKY (18 priestupkov)

  • 12 priestupkov proti majetku podľa § 50 ods. 1 zákona o priestupkoch (skladba):

o 1× poškodený reklamný pútač MS 2011 – objasnené (páchateľka zo SR) o 2× poškodenie makety švédskeho hokejistu – objasnené (páchatelia z Fínska) o 1× poškodené vystavené reklamné vozidlo Škoda – objasnené (páchateľ z Rakúska) o 1× predaný zablokovaný lístok – objasnené (páchateľ zo Švédska) o 2× zaistené odcudzené lístky – neznáme o 5× zaistené lístky (zablokované v systéme ako stratené alebo odcudzené resp. falošné) – prípady v objasňovaní

  • 2 priestupky proti občianskemu spolunažívaniu podľa § 49 ods. 1 písm. d) zákona o priestupkoch (skladba):

o 2× nerešpektovanie výzvy usporiadateľa, ich napadnutie, hrubé správanie – objasnené (1× páchateľ z ČR, 1× páchateľ zo SR)

  • 1 priestupok proti verejnému poriadku podľa § 47 ods. 1 písm. a) zákona o priestupkoch (skladba):

o 1× nerešpektoval výzvu polície – objasnené (páchateľ z ČR)

  • 3 priestupky podľa § 13 ods. 1 písm. c) zákona č. 479/2008 Z.z. o organizovaní verejných telovýchovných podujatí, športových podujatí a turistických podujatí v znení neskorších predpisov:

o 1× nerešpektoval výzvu usporiadateľa na slušné správanie – objasnené (3× páchateľ z ČR)

TRESTNÉ ČINY (19 trestných činov)

  • 6× krádež podľa § 212/2c Trestného zákona (krádež na osobe) – neznáme (3× poškodený občan SR, 1× poškodený občan z SRN, 1× poškodený občan Švajčiarska, 1× poškodený občan ČR)
  • 4× podvod podľa § 221/1 Trestného zákona (v súvislosti s lístkami na hokej) – neznáme (2× poškodený občan ČR, 1× poškodený občan Rakúska, 1× poškodený občan Fínska – odstúpené z miestnej príslušnosti na OR PZ Bratislava I)
  • 1× krádež podľa § 212/2a Trestného zákona (vlámanie do auta) – neznáme – (1× poškodený občan ČR)
  • 2× krádež podľa § 212/2a, 3a) Trestného zákona (krádež motorového vozidla) – neznáme – (2× poškodený občan ČR)
  • 1× výtržníctvo podľa § 364/1e) Trestného zákona (obnažoval sa na štadióne počas hokejového zápasu) – objasnené (páchateľ zo SR)
  • 2× útok na verejného činiteľa podľa § 323/1a,b) Trestného zákona (fyzicky napadli hliadku pri služobnom zákroku) – objasnené (2× páchateľ zo SR)
  • 1× krádež podľa § 212/2a Trestného zákona (vlámanie do hotelových izieb) – neznáme – (poškodení občania Dánska, splnomocnený za poškodených občan SR) – vec je v súčasnosti v štádiu vyšetrovania.
  • 1× krádež podľa § 212/1 Trestného zákona (krádež hokejových dresov z budovy Ministerstva zahraničných vecí)) – neznáme – (poškodený občan SR) – vec je v súčasnosti v štádiu vyšetrovania.
  • 1× výtržníctvo podľa § 364/1a) Trestného zákona a ublíženie na zdraví § 156/1) Trestného zákona – objasnené – poškodený občan SR, páchateľ občan SR okolo 22.30 Dňa 04.05.2011 vznesené obvinenie § 206 ods. 1 TP.

Na úseku dopravnej polície:

Úlohou dopravnej polície nebolo iba preventívne pôsobenie v okolí štadiónu, ale aj:

  • riadenie a usmerňovanie cestnej premávky na určených úsekoch v hlavnom meste SR
  • dohľad nad zákazom parkovania motorových vozidiel pri krajnici miestnych komunikácií a presmerovanie vozidiel na určené parkoviská
  • monitorovanie dopravnej situácie na určených úsekoch
  • zabezpečenie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky na určených úsekoch a v Bratislave
  • sprevádzanie hokejových výprav z hotelov do dejiska konania zápasov pred a po zápasoch, ako aj v časoch tréningov.

Počas trvania majstrovstiev sveta v hokeji od 29.04.2011 do 15.05.2011 v Bra­tislavskom kraji došlo k 145 dopravným nehodám, čo predstavuje pokles oproti rovnakému obdobiu roku 2010 o 60 DN čo v percentuálnom vyjadrení predstavuje zníženie o 29,27 %. Za hodnotené obdobie nedošlo k usmrteniu osoby pri DN, ťažko zranených pri DN boli 3 osoby čo predstavuje pokles o 8 osôb. Ľahko zranených bolo 39 osôb čo predstavuje nárast o 5 osôb. Uvedené nehody s ťažkým a ľahkým zranením nesúviseli s opatreniami počas majstrovstiev sveta. Počas majstrovstiev sveta nebola zaznamenaná dopravná nehoda v blízkosti konania podujatia (vymedzenej zóne s osobitným režimom).

Netreba zabudnúť ani na to, že dopravní policajti nevykonávali len dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej, ale podieľali sa aj na objasňovaní trestných činov:

Dopravní policajti zastavili osádku vozidla podozrivú z vlámania do motorového vozidla

Policajti z Krajského dopravného inšpektorátu KRPZ v Bratislave dňa 07.05.2011 v čase približne o 15.25 hod. v Bratislave na Dolnozemskej ulici (zjazd z mosta Apollo) zastavili osádku osobného motorového vozidla Citroen Berlingo, ktorého vodič na danom úseku prekročil maximálnu dovolenú rýchlosť. Medzičasom bola dávaná generálna výzva od operačného strediska, že na Bajkalskej ulici sa neznámy páchateľ vlámal do motorového vozidla továrenskej značky Fiat Ducato so slovinským EČV a z miesta činu mal odísť páve na motorovom vozidle Citroen Berlingo. V generálnej výzve bolo okrem iného aj spomenuté, že jeden z podozrivých mal na mieste stratiť tenisku. Službukonajúci policajti z KDI KRPZ v Bratislave si pri kontrolovaní dokladov všimli, že jeden z osádky má len jednu tenisku. Na základe týchto skutočností boli na miesto privolané hliadky z PMJ, ktoré osoby nachádzajúce sa vo vozidle predviedli na policajné oddelenie z dôvodu podozrenia z vlámania sa do motorového vozidla Fiat Ducato. Poverený policajt obvinil osobu Romana Z. z Dunajskej Stredy z úmyselného prečinu krádeže v štádiu pokusu v jednočinnom súbehu s úmyselným prečinom poškodzovania cudzej veci. Taktiež bol povereným policajtom spracovaný podnet na návrh na väzobné stíhanie tejto osoby. Ďalšie predvedené osoby z predmetného zastaveného vozidla boli po vypočutí prepustené na slobodu.

Vykonávaním týchto opatrení podľa stanoveného plánu bola zabezpečená pozitívna dopravno-bezpečnostná situácia a neboli zaznamenané žiadne kolízne situácie v hlavných strategických dopravných uzloch mesta či v okolí konania podujatia, dopravná priepustnosť bola dostatočná. Zvýšenú hustotu a intenzitu cestnej premávky regulovali a riadili dopravní policajti, pričom sa situáciu snažili upraviť v čo najkratšom možnom čase a s čo najmenším negatívnym dopadom na celkovú cestnú premávku v Bratislave.

Po ukončení MS 2011 v ľadovom hokeji v Bratislave je možné konštatovať, že vykonané opatrenia boli veľmi úspešne zvládnuté po všetkých stránkach.

Zdroj: KR PZ Bratislava, Tatiana Kurucová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM