Nikola Richterová Hokej

Pohľad späť: Čo znamenal rok 2014 pre HC Slovan Bratislava?

Kým v januári sa fanúšikovia mohli tešiť z hosťovania prestížnej All-Star Game, na konci roka sa skôr diskutovalo, či Bratislava vôbec patrí do Kontinentálnej hokejovej ligy. Najväčším problémom belasých bola v tomto roku najmä nekončiaca maródka a slabá koncovka.

Ilustračný obrázok k článku Pohľad späť: Čo znamenal rok 2014 pre HC Slovan Bratislava?
Zdroj: TASR

Rok 2014 sa z hľadiska herného prejavu HC Slovana Bratislava nedá zaradiť medzi tie najlepšie. Vyvrcholenie druhej sezóny v KHL belasým nevyšlo, keď sa im nepodarilo postúpiť do vytúženého play off. Slovanisti sa tak museli uspokojiť s neatraktívnym Pohárom nádeje. V ňom však vypadli hneď v prvom kole, keď ich porazili hokejisti Dinama Minsk.

Rozlúčka s ikonou

Návrat Miroslava Šatana do dresu belasých prišiel tesne pred uzavretím nominácie na olympiádu v Soči. Hoci sa slovenská ikona do reprezentačného výberu nedostala, v Slovane pred koncom základnej časti strieľaľa jeden gól za druhým. Mnohí fanúšikovia preto verili, že práve Šatan dotiahne jediného slovenského účastníka KHL do vysnívaného play off. Bohužiaľ, nepodarilo sa.

Po skončení sezóny Miroslav Šatan oznámil, že ukončuje svoju aktívnu hráčku kariéru. Napriek tomu, že hráča Slovan ešte niekoľko týždňov prehováral, hokejistove rozhodnutie sa už nezmenilo. Slovan si tak v novej sezóne musel nájsť iného lídra.

Výborný štart do ďalšej sezóny

Vedenie klubu spravilo po stratení Šatana niekoľko nových krokov. Azda najvýraznejším bolo angažovanie útočníka Ladislava Nagya. Práve on mal veľký podiel na tom, že Slovan vstúpil do svojej tretej sezóny v Kontinentálnej hokejovej lige veľmi dobre. Nagy strieľal vďaka svojej famóznej hre góly ako na bežiacom páse. Diskutovalo sa dokonca aj o tom, či by sa hráč nemohol opäť vrátiť do NHL.

Belasí sa však neskôr začali trápiť. Množstvo zbytočných prehier a nemastný-neslaný prejav znamenali odchod trénera Rostislava Čadu. Nakoľko skúsený Čech bol pri klube od jeho začiatku v nadnárodnej súťaži, na Slovan čakala akási nová éra. Tím začal trénovať Fín Petri Matikainen. Ani on však nedokázal dať hráčov úplne do poriadku. Hoci sa hra belasých výrazne zlepšila, najväčším trápením bola koncovka. Útočníci Slovana jednoducho nevedeli premieňať svoje šance.

Súboj brankárov

Hoci boli fanúšikovia belasých zvyknutí najmä na to, že sa pri zlom hernom prejave mužstva mohli spoľahnúť aspoň na brankára Jaroslava Janusa, v tejto sezóne sa v lepšej forme ukazoval Švéd Johan Backlund. Slovan hráča angažoval pred štartom svojho tretieho ročníka v súťaži. Backlundove výkony ocenila aj samotná KHL, keď ho aj napriek belasej šnúre prehier vyhlásili za najlepšieho brankára týždňa.

Na nešťastie bratislavského klubu sa Backlund zranil, čo odstavilo hráča až do nového roka. Vedenie sa rozhodlo angažovať ďalšieho gólmana Kanaďana Davida LeNeveua, ktorý má skúsenosti s NHL. Nakoľko jeho premiéra prišla v nepodarenom zápase proti Petrohradu, hráč si v Slovane nezahral doposiaľ ani jednu celú tretinu. LeNeveua sa do brány po podpise zmluvy dlho nedostal aj vďaka skutočnosti, že Janusova forma začala narastať. Jeho zákroky pripomínali opäť to, na čo sa mohli belasí spoliehať v úvodnej sezóne.

Viac legionárov v tíme

Pred sezónou do tímu zavítalo slovinské duo Žiga Jeglič a Rok Tičar. Dá sa predpokladať, že vedenie tímu sa spoliehalo na ich výkony aj vďaka senzačnému víťazstvu Slovinska nad Slovenskom na ZOH v Soči.

Ako sa neskôr ukázalo, angažovanie týchto dvoch hráčov bol výborný nápad, nakoľko hokejisti sa navzájom dopĺňajú a sú tak pre belasých obrovským prínosom. Hráči sú v Slovane momentálne považovaní za jedno z toho najpozitívnejšieho, čo tam vôbec je.

Zranenia a prehry

Slovan má v tejto sezóne neuveriteľný problém s maródkou v tíme. So zraneniami sa trápil aj najproduktívnejší hráč Ladislav Nagy. Ešte katastrofálnejší stav je momentálne s obranou. Belasí prichádzajú o hráčov v zadných radoch prakticky v každom zápase a povolávať preto musia mladých hráčov. Tí sú však pre KHL neskúsení a často chybujú.

Hokejistov môžu mrzieť najmä prehraté vianočné zápasy. Kým Petrohrad bol jednoznačne nad ich sily, štedrodenný zápas s Nižnekamskom si belasí absolútne nepochopiteľne pokazili v posledných okamihoch stretnutia. Vyhrávať v 59. minúte 4:3 a nakoniec zápas prehrať 4:6, to už naozaj stojí za zamyslenie.

Nejasná budúcnosť v KHL

Na Slovan sa v tomto roku uvalila kritika, keď ruskí odborníci začali označovať klub v Kontinentálnej hokejovej lige ako zbytočný. Belasí na to ako keby reagovali vysokou výhrou nad fínskym favoritom Jokeritom Helsinki.

Pre klub by však podobné reči neboli jediným problémom. Na povrch sa dostali aj viaceré ťažkosti s vyplácaním hráčov. Hokejistom meškali peniaze, niektorým dokonca až za viac ako tri mesiace. Finančná situácia klubu z hlavného mesta je tak vcelku otázna a to mimochodom celá KHL na tom nie je najlepšie vďaka rusko-európskym politickým vzťahom.

Ďalší zápas hrajú hokejisti Slovana až v novom roku, keď sa 4. januára predstavia na ľade Medveščáku Záhreb. Ak však chcú belasí postúpiť do play off, musia jednoznačne zabrať. Rozhodujúce budú v tomto prípade aj spomínané zranenia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM