Správy Samospráva

Podpora európskej identity: Bratislavská župa plánuje užšie spolupracovať s Dolným Rakúskom

Bratislavský samosprávny kraj chce "zosieťovať" naše a rakúske športové a kultúrne kluby.

Ilustračný obrázok k článku Podpora európskej identity: Bratislavská župa plánuje užšie spolupracovať s Dolným Rakúskom
Zdroj: www.bratislavskykraj.sk

Cieľom je pomôcť spolupráci medzi čo najviac slovenskými občanmi, klubmi a hasičskými útvarmi s ich rakúskymi susedmi. Uviedol to predseda Bratislavskpého samosprávneho kraja Juraj Droba po stretnutí s dolnorakúskym krajským radcom Martinom Eichtingerom.

Železná opona

„Po vyše tridsiatich rokoch od pádu Železnej opony nás opatrenia proti koronavírusu prinútili zatvoriť hranice medzi Slovenskom a Rakúskom. Táto tvrdá skúsenosť nám pripomína, že slobodný pohyb a otvorené hranice nie sú samozrejmosťou. O to viac si uvedomujeme, aká dôležitá je cezhraničná spolupráca,“ skonštatoval Juraj Droba.

Víta preto iniciatívu Európa pre občianky a občanov, ktorá má podporiť zosieťovanie miest a celých regiónov. Považuje ju za veľmi dôležitú pre Slovensko, pretože pomôže posilňovať európske spoločenstvo.

Rešpekt a solidarita

Martin Eichtinger zdôraznil, že iniciatívou má byť podporená kultúrna výmena, vzájomné pochopenie a klíma vzájomného rešpektu a solidarity. „Vďaka tomuto programu majú dolnorakúske obce jedinečnú možnosť vybudovať dlhodobé vzťahy s inými obcami na medzinárodnej úrovni, silnejšie sa zosieťovať a navzájom sa od seba učiť,“ podotkol.

Niektoré obce a mestá už túto výmenu uskutočňujú, ďalšie k nej čoskoro pristúpia. Mestá a obce môžu získať financovanie do výšky 150.000 eur na zlučovanie do spoločných cezhraničných sietí. Projekty je možné predkladať do 1. septembra. Zamerané budú na budovanie už spomenutých partnerských komunít ma úrovni občanov, klubov, ale napríklad aj hasičských zborov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM