Samospráva

Podnikateľov v Bratislave ubúda. Slobodných povolaní je stále viac

V štatistickom registri organizácií bolo v Bratislavskom kraji k 30. septembru 2014 evidovaných 56 426 fyzických osôb - podnikateľov. Ich počet sa medziročne znížil o 3,4 percent. Najviac fyzických osôb podnikalo ako živnostníci.

Ilustračný obrázok k článku Podnikateľov v Bratislave ubúda. Slobodných povolaní je stále viac
Zdroj: TASR

Na celkovom množstve podnikateľov v SR sa tento kraj podieľal 15,3 percent. Ich prevažná väčšina bola registrovaná v okresoch Bratislava V (18,8 percent), Bratislava II (18 percent) a Bratislava IV (14,2 percent).

Najviac fyzických osôb podnikalo ako živnostníci, ktorí tvorili až 89,9 percent z celkového počtu. Podľa odvetví ekonomickej činnosti najviac živnostníkov bolo v oblasti obchodu (31,1 percent), v odborných, vedeckých a technických činnostiach (15,8 percent), stavebníctve (12,1 percent) a priemysle (9 percent). Medziročne počet živnostníkov klesol o 5,3 percent, najviac o 7,1 percent v okrese Bratislava V.

Fyzických osôb podnikajúcich formou slobodných povolaní bolo 5222, oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka vzrástlo o 19,3 percent. Najvyšší nárast slobodných povolaní evidovali v okresoch Bratislava V (o 36,2 percent), Senec (o 29,5 percent) a Bratislava IV (o 25,6 percent). Najviac slobodných povolaní mali v okresoch Bratislava I (24,8 percent) a Bratislava II (20,2 percent).

Samostatne hospodáriacich roľníkov bolo činných 494 a medziročne ich počet vzrástol o 2,5 percent. Viac ako polovica ich bola z okresov Senec a Pezinok.

Podľa Štatistického úradu SR v Bratislave úroveň podnikateľskej aktivity obyvateľstva ku koncu sledovaného obdobia predstavovala 91 fyzických osôb – podnikateľov na tisíc obyvateľov priemerného stavu. V medziokresnom porovnaní bola najvyššia v okrese Bratislava I, v ktorom dosiahla 132 podnikateľov a najnižšia v okresoch Malacky a Senec so 78, resp. 79 podnikateľmi na 1000 obyvateľov priemerného stavu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM