Správy

Počet nehôd na železničných priecestiach v roku 2016 klesol o tretinu

V minulom roku klesol počet nehôd na železničných priecestiach o tretinu. Zároveň si priecestia vyžiadali aj o takmer dve tretiny menej obetí.

Ilustračný obrázok k článku Počet nehôd na železničných priecestiach v roku 2016 klesol o tretinu
5
Galéria
Zdroj: ŽSR

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali historicky najnižšie číslo v počte nehôd, ako aj v počte obetí, ktoré si nehody vyžiadali. V roku 2016 sa stalo 38 nehôd na priecestiach, pri ktorých zahynulo 6 ľudí a ťažko sa zranilo 10. Bratislava24.sk o tom informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

Najnižší počet za posledné roky

Je to najnižší počet nehôd za posledných 16 rokov. V porovnaní s uplynulými rokmi klesol počet nehôd zhruba o 30 percent, počet obetí klesol až o 57 percent.

„Čísla sú veľmi potešujúce, dôležité je ich však udržať na tejto, alebo aj nižšej úrovni aj do budúcnosti. Aj napriek zníženému počtu nehôd neustále apelujeme na všetkých účastníkov cestnej premávky, aby pri prejazde cez železničné priecestia boli mimoriadne pozorní, ohľaduplní, nepodceňovali možné nebezpečenstvo a dôrazne dodržiavali zákon o premávke na pozemných komunikáciách,“ uviedol generálny riaditeľ ŽSR Martin Erdössy.

Zabezpečené priecestia sú nehodovejšie

Obrovským paradoxom stále ostáva fakt, že na zabezpečených železničných priecestiach stále dochádza k väčšiemu počtu nehôd ako na nezabezpečených priecestiach. „Konkrétne na zabezpečených priecestiach došlo k 28 nehodám, čo je takmer 74 percent zo všetkých nehôd,“ zdôraznila.

V prípade nehody v blízkosti alebo priamo na železničnom priecestí vyzýva jej svedkov, aby okamžite zavolali na linku integrovaného záchranného systému 112 a nadiktovali jedinečné identifikačné číslo priecestia (JIČ). „Tak môžu záchranné zložky a železničiari okamžite zistiť miesto nehody, rýchlo zasiahnuť a v prípade bezprostredného ohrozenia až zastaviť železničnú dopravu,“ konštatovala hovorkyňa.

Ilustračný obrázok

Nehody na železničných priecestiach
5
Galéria
Zdroj: ŽSR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM