Rôzne

Počas Víkendu zatvorených hraníc prešlo na „západ“ viac ako tisíc ľudí

Najviac ľudí prešlo zo Slovenska medzi 16:00 a 17:00 hod., kedy si výjazdnú doložku prevzalo až 156 návštevníkov.

Ilustračný obrázok k článku Počas Víkendu zatvorených hraníc prešlo na „západ“ viac ako tisíc ľudí
7
Galéria

Bratislavský samosprávny kraj spoločne s Ústavom pamäti národa už po tretí raz zorganizovali Víkend zatvorených hraníc. Hranice boli symbolicky uzavreté 17. 11. 2018 na Cyklomoste slobody, ktorý vedie ponad bývalú železnú oponu.

Víkend zatvorených hraníc

„Víkend zatvorených hraníc niektorým pripomenul a niektorým predstavil, ako to vyzeralo pred takmer tridsiatimi rokmi na hraniciach. Železná opona, ktorá nás dlhé roky oddeľovala od „západu“, rozdelila rodiny, priateľov a len na tomto úseku stála život 42 ľudí, ktorí túžili po slobode,“ zhrnul predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Víkend zatvorených hraníc na Cyklomoste slobody v roku 2018 priniesol aj novinku, hranicami sa nedalo prejsť bez výjazdovej doložky. Tú si každý návštevník mohol vybaviť priamo na hraniciach od 10:00 do 17:00 hod.

Počas celého dňa zaznamenala cyklosčítačka až 2 687 pohybov, z toho takmer 90% bolo peších návštevníkom. Najviac ľudí prešlo zo Slovenska medzi 16:00 a 17:00 hod., kedy si výjazdnú doložku prevzalo až 156 návštevníkov a na Slovensko sa ich z prechádzky do Rakúska vrátilo až 268. V prvej hodine od zatvorenia hraníc prešlo Cyklomostom slobody za slobodou, teda do Rakúska, 83 peších a 13 cyklistov.

Podujatie vyvrcholilo o 17:00 hod., kedy boli prečítané mená obetí železnej opony na moravskom úseku. Obete si návštevníci uctili nielen symbolickými výstrelmi zo samopalu, ale aj sviečkovým pochodom k pamätníku obetí železnej opony, ktorý je priamo pod Cyklomostom slobody.

Počas Víkendu zatvorených hraníc 2018 prešlo na „západ“ viac ako tisíc ľudí
7
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM