Nina Táborská Rôzne

Počas víkendu môže na Literárnom Hyde parku pri SND každý predniesť svoju tvorbu

V programe prebiehajúceho prvého literárneho festivalu je aj štvordňový Literárny Hyde park. Toto voľné stretnutie blogerov, pesničkárov a príležitostných literátov je novou šancou prezentovať svoje textárske a iné práce s písaným slovom.

Ilustračný obrázok k článku Počas víkendu môže na Literárnom Hyde parku pri SND každý predniesť svoju tvorbu
Zdroj: TASR

Svoju zastrešenú scénu má Literárny Hyde park na námestí pred hlavným vchodom do nového Slovenského národného divadla v Bratislave. Dnešný program začalo hudobné Trio Pavla Morochoviča, ktoré okrem tohto klavesáka tvoria bubeník Martin Valihora a basgitarista Juraj Griglák.

„So slovom sa dá pracovať aj inakšie ako čítaním z knihy,“ povedal raper Vec, ktorý si sám tvorí texty a predniesol ich s týmto hudobným sprievodom. Po ňom sa osmelili ďalší a pribúdajúcim poslucháčom v daždivom počasí sa slobodne a bez cenzúry predstavili s literárnymi ukážkami.

Podľa spoluorganizátora Hyde parku Romana Slaninu je to nová platforma pre všetkých, ktorých zaujíma literatúra, poetická a prozaická tvorba, písanie hudobných a iných textov.

„Takúto nevšednú príležitosť majú ešte v nasledujúcu sobotu a nedeľu, kedy tiež o 15. hodine začíname Literárny Hyde park spojený s hudbou,“ povedal Slanina.

Propagácia domácej tvorby

Festival Dni slovenskej literatúry vznikol na podporu a propagáciu súčasnej domácej tvorby. Jeho zámerom je zvýšiť záujem širokej verejnosti o pôvodnú slovenskú tvorbu, vytvoriť priestor na stretnutia autorov a čitateľov. Tiež obohatiť literárny život hlavného mesta a upriamiť pozornosť publika na aktuálne dostupné knihy.

Od 15. až 19. októbra ho pod garanciou Ministerstva kultúry SR v rôznych priestoroch centra Bratislavy organizujú Literárne informačné centrum, Asociácia organizácií spisovateľov Slovenska a Spolok slovenských spisovateľov.

Verejnosť si môže vybrať z 92 podujatí, v ktorých sa predstavuje 146 autorov a ilustrátorov, hudobníci, desiatky moderátorov a ďalší účinkujúci.

Presný program festivalu je na www.dnislovenskejliteratury.sk.

Ako na záver dodal Slanina: „Hajd park je prakticky všetkým ľuďom ponúknutá platforma, kde môžu odprezentovať svoju literárnu alebo inú tvorbu súvisiacu s počinmi v písaní prípadne v kombinácii s hudbou, ako sú pesničkári aj iný typ hudby. Je to vlastne taký priestor, ktorý dáva možnosť komukoľvek, kto ide okolo alebo kto zareagoval na našu ponuku, prísť a osloviť tých, ktorý sa pristavia zo svojimi prácami, tvorbou, názorom. Každý je vítaný. nás rôznych literátov, poetov, blogerov a iných ľudí, ktorí už ohlásili svoj príchod.“

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM