Adriana Banásová Správy

Po úvodných peripetiách so schválením rozpočtu mesta sa konečne rozhodlo. Mesto by malo hospodáriť so sumou 278,3 milióna eur

Budúci rok by malo hlavné mesto SR hospodáriť s rozpočtom vo výške 278,3 milióna eur. Rokovali o ňom členovia mestskej rady a predloženie rozpočtu na rokovanie mestského zastupiteľstva odobrili 25 z 26 hlasov. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Ilustračný obrázok k článku Po úvodných peripetiách so schválením rozpočtu mesta sa konečne rozhodlo. Mesto by malo hospodáriť so sumou 278,3 milióna eur
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Rozpočet mesto podľa Skokanovej predkladá ako konsolidovaný a vo vybraných oblastiach rozvojový. Celkové príjmy na rok 2016 sú v porovnaní s predchádzajúcimi dvoma rokmi najnižšie. Dôvodom sú podľa hovorkyne nižšie príjmy z európskych zdrojov, keďže napríklad finančne najnáročnejší projekt výstavby nosného dopravného systému do Petržalky v hodnote 70 miliónov eur končí tento rok.

„Rozpočet zohľadňuje aj zapracované navrhované zvýšenie dane z príjmov fyzických osôb. Na základe legislatívnej úpravy totiž k 1. januáru 2016 dôjde k zvýšeniu podielu dane z 68,5 na 70 percent, čo pre Bratislavu znamená nárast príjmov o šesť miliónov eur,“ vysvetlil primátor Ivo Nesrovnal. V rozpočte sú podľa neho zohľadnené nielen prípravy na predsedníctvo v Rade EÚ, ale i potrebné financie na zavedenie parkovacej politiky či na výstavbu náhradných nájomných bytov.

Bratislava bola tento rok tri mesiace v provizóriu, poslanci totiž schválili rozpočet vo výške takmer 362,7 milióna eur až začiatkom apríla. O rozpočte vtedy niekoľkokrát rokovala finančná komisia, mestská rada ho na prvý raz neschválila a návrh poslanci často kritizovali.

Viacerí poslanci sa nakoniec zhodli, že rozpočet nie je ideálny, ale je lepšie mať horší rozpočet ako žiadny. „Tento rozpočet nie je ten, ktorý by sme si vyvesili ako príklad našej práce. Ale rozpočtové provizórium Bratislave škodí,“ pripustil vtedy aj primátor.

Hlava mesta dnes vraví, že tento rok majú ambíciu schváliť rozpočet v decembri. Poukazuje na slovenské predsedníctvo v druhom polroku 2016.

Prečítajte si tiež: Do opravy ciest by sa mohla investovať miliarda eur. Blýska sa našim cestným komunikáciám na lepšie časy?

„Gro aktivít sa bude odohrávať práve v Bratislave. Potrebujeme teda začať s realizáciou verejných obstarávaní, aby sme mohli opraviť ďalšie cesty, kritické verejné priestory, jednoducho máme rôzne výdavky spojené s predsedníctvom. Musíme byť na 1. júl čo najlepšie pripravení,“ podotkol Nesrovnal.

K návrhu rozpočtu sa už stretla aj mimoriadna finančná komisia, ďalšia finančná komisia sa uskutoční v priebehu budúceho týždňa. Poslanci mestského zastupiteľstva by mali o rozpočte rokovať 10. decembra.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM