Tomáš Stupavský Rôzne

Po tomto sa vám budú zbiehať slinky. Pozrite sa, ako sa pečú Bratislavské rožky

Každý ich pozná! Bratislavské rožky neodmysliteľne patria k nášmu hlavnému mestu. Tradičná pochúťka už niekoľko storočí plní maškrtné žalúdky. Viete kde sa rožky napríklad pečú? My sme sa vybrali na vlastné oči presvedčiť, ako sa Bratislavské rožky vyrábajú.

Ilustračný obrázok k článku Po tomto sa vám budú zbiehať slinky. Pozrite sa, ako sa pečú Bratislavské rožky
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Prvé záznamy o Bratislavských rožkoch sa datujú koncom 16. storočia, keď sa vo vtedajšom Pressburgu začalo predávať pečivo, plnené makom alebo orechmi. V roku 1785 Bratislavské rožky začalo predávať pekárstvo U Scheuermanna pri Hlavnom námestí v Bratislave a možno ste to ani nevedeli, ale z toho obdobia až dodnes ostáva zachovaná pôvodná receptúra.

Makový či orechový rožtek sa stal typickou pochúťkou Bratislavy a zásluhou Západoslovenského cechu pekárov v roku 2012 Európska únia priznala Bratislavským rožkom ochrannú známku Zaručená Tradičná Špecialita.

Viete ako sa táto pochutina pečie? Rozhodli sme sa to pre vás zistiť priamo v spoločnosti FantastiCo, ktorej zamestnanci vlastnoručne Bratislavské rožky vyrábajú.

Základom je dobré cesto

Hneď po vstupe do pekárne nás privítal milí personál, o ktorom sme sa neskôr dozvedeli, že takmer všetci zamestnanci sú súčasťou „rodinného klanu“. Majiteľka FantastiCo Zuzana Šimunekova nás previedla po pekárni a ihneď sa pustila do vysvetľovania, ako celý proces výroby prebieha.

Z úvodu nám prezradila, že dôležitým základom je správne vymiesiť cesto, ktoré sa musí po miešaní nechať cca desať minút odpočívať. V tom sa k nám pripojil manžel pani Zuzany (rovnako majiteľ) Ján Šimunek a prebral štafetu prezentátora prípravného procesu.

„Z odstáteho cesta sa vaľkajú guličky, ktoré sa predtým musia dôkladne navážiť, aby mali jednotlivé kúsky tu správnu gramáž, následne ich musíme rozvaľkať,“ opísal Šimunek. Ako nám ďalej povedal, zatiaľ všetko musia robiť ručne, čo je dosť fyzicky aj časovo náročné. Pekári tak na jeden rožok potrebujú asi päť minút.

Onedlho by mal celý tento proces prebiehať v deličke cesta. Jedná sa o stroj, ktorý veľmi šetrne a rýchlo delí cesto. Čiže ušetrí množstvo času. Ďalej sme mohli vidieť ako sa jednotlivé guličky vkladajú do válkača, kde sa z cesta spravia tenké placky, ktoré sú pripravené na ďalšiu úpravu.

Alfou a omegou, mak a orechy

Následne na rad prichádza plnenie a tvarovanie cesta (tento úkon si môžete pozrieť vo videu umiestnenom pod článkom). Veľmi dôležitou časťou rožkov sú podľa manželov Šimunekových kvalitné ingrediencie. „Na tých si dávame obzvlášť záležať a nakupujeme mak a orechy výhradne od domácich predajcov. Nikdy tieto suroviny nezháňame v obchodných reťazcoch,“ povedal nám Ján Šimunek.

Keď už sú rožky pripravené na plechu, musia sa potrieť minimálne dvoma vrstvami vajíčka (rozmiešané žĺtka a bielka).

„Druhá vrstva by sa mala natierať až vtedy, keď tá prvá je už úplne suchá. Piecť sa rožky dávajú, až keď vyschne aj druhá vrstva a práve tento proces zapríčiňuje typické mramorovanie na povrchu rožkov,“ priblížila nám pani Zuzana.

Pečivo sa pečie od 12 do 15 minút. Po vybraní z trúby sa musia nechať vychladnúť a až potom prichádza na radu balenie. „Naše produkty balíme buď do vákuových alebo papierových sáčkov. Všetko záleží od toho, komu sú určené,“ prezradila majiteľka FantastiCo.

Farmárske trhy, kaviarne, objednávky

Každý rožok by mal podľa správnosti mať 50 gramov, tak to uvádza aj spomínaná známka Zaručená Tradičná Špecialita. Okrem rožkov vo FantastiCo pečú aj Bratislavský závin.

Po výrobe je ďalšou dôležitou fázou distribúcia a predaj. Preto sme sa manželov Šimunekovcov spýtali, kde všade svoje výrobky ponúkajú?

„Gro nášho predaja spočíva v tom, že chodíme po farmárskych trhoch. Aktuálne pôsobíme v Starej tržnici. Naše produkty predávame aj do kaviarní Tri Štyri, Messerschmidt alebo predajní napríklad u Pavlíka a potraviny Čerstvo. Robíme aj výrobu na objednávku. Stačí, keď ľudia zavolajú k nám do firmy a my im čerstvé rožky pripravíme na osobný odber v našej výrobni.“ dodala pani Zuzana. Rožky až vo Viedni?

Majitelia prezradili, že rožky začali distribuovať aj mimo Bratislavu, napríklad do Trnavy. Možno sa onedlho dočkáme, že na tradičnej maškrte z nášho hlavného mesta, si budú pochutnávať aj trebárs vo Viedni.

Zuzana Šimunekova si myslí, že Bratislavské rožky opäť „povstali z popola“ a začínajú sa čoraz viac predávať. Ľuďom pravdepodobne vyhovuje, že rožok nie je typický ťažký maslový zákusok a ochutnajú ho aj jedinci, ktorí sa vyhýbajú sladkostiam.

Základné pravidlá, ktoré sa pri pečení Bratislavských rožkov musia dodržiavať:

  1. Receptúra cesta musí obsahovať najmenej 30 percent tuku, alebo masla, na množstvo múky.
  2. Náplň môže byť len maková, alebo orechová a musí jej byť minimálne 40 percent z hmotnosti výrobku.
  3. Rožok s makovou náplňou má mať tvar podkovičky a s rožok orechovou náplňou tvar písmena „C”.
  4. Povrch rožkov musí byť lesklý a mramorovaný.
  5. Bratislavský rožok sa musí vyrábať bez chemických prípravkov a ručne.

Prečítajte si tiež: Vráťte sa do detstva a oslaďte si život! Bratislavu zaplavujú jedinečné handmade cukríky. Vieme odkiaľ sú, aj ako vznikajú

Bratislavské rožky
1
Galéria
Bratislavské rožky
20
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM