Nina Táborská Rôzne

Vráťte sa do detstva a oslaďte si život! Bratislavu zaplavujú jedinečné handmade cukríky. Vieme odkiaľ sú, aj ako vznikajú

Love me, eat me! To je poslanie, s ktorým prichádza dieľnička na Handmade sladkosti Le Sucrè. Za výnimočnou prácou stojí mladá Bratislavčanka. Rôzne chute sa spojili, bez umelých farieb a aróm a navyše v lákavej forme, ponúkajú jedinečný návrat do detských čias.

Ilustračný obrázok k článku Vráťte sa do detstva a oslaďte si život! Bratislavu zaplavujú jedinečné handmade cukríky. Vieme odkiaľ sú, aj ako vznikajú
Zdroj: Dnes24.sk

Na niektorých miestach ste si mohli všimnúť tieto cukríky, lízatká a francúzsku pochúťku Macaron aj vy. Lákavý dizajn s nádychom retro, storočný recept a ešte lepšia chuť. Za projektom priniesť do Bratislavy kúsok Francúzska a nádych čias minulých stojí 24-ročná Juliana Lelkešová.

Prečítajte si exkluzívny rozhovor, ktorý šikovná Bratislavčanka poskytla vôbec po prvýkrát:

Ako by si predstavila Le Sucré – Sweet manufacture?

Sladkosti Le Sucrè sú bez umelých farieb a arómy. Spojili sa tradičné recepty s moderným dizajnom a primiešala sa do toho aj štipka retra. Pracujeme podľa viac než storočnej receptúry. Všetky sladkosti sú ručne tvarované a tiež zabalené.

Ako vznikol nápad začať vyrábať ručne robené cukríky?

Napísala som si dlhý zoznam toho, čo by som chcela robiť. Malo to byť niečo výnimočné. Dokonca som chcela vyrábať aj obuv (smiech). Cukríky boli jednou z položiek zoznamu tiež. Objavila som to v zahraničí. Podľa starej kuchárskej knihy, ešte z roku 1800 a niečo – presne si nepamätám, som získala recept a najmä predtým ako som začala s výrobou som absolvovala aj špeciálny kurz v zahraničí. Nejde o moju tajnú receptúru, príprava je tradičná. Čo je vylepšením sú všetky veci okolo toho. Aj „tradícia“ sa dá v niečom odlíšiť.

Vieme, že nie si vyučená cukrárka, čomu si sa venovala predtým ako si začala piecť?

Predtým som pracovala v reklamnej agentúre. Čo ma ale časom prestalo baviť. Hľadala som niečo nové a vždy som rada piekla. Pomohlo mi aj to, že som vedela, že nechcem piecť cupcakes ani cheesecakes…

Prečo Le Sucré?

Takéto cukríky majú koreňe vo Francúzsku. Rovnako tak vyrábame aj iné veci, ktoré s touto krajinou súvisa. Le Sucré v preklade znamená cukor, takže preto.

Čo okrem cukríkov môžeme u teba nájsť?

Macarons. To je ďalšia francúzska špecialita. Ide o jemné cesto z mandlí, spojené so šľahačkovým krémom. Vyberáme na ich výrobu kvalitné potraviny ako je belgická čokoláda, kvalitná slovenská smotana a mandľová múka, ovocné džemy a pravá vanilka. Či už ide o macarons alebo cukríky, upredsnostňujem slovenské výrobky. Okrem toho ešte v Le Sucré môžete nájsť lízatká.

Ako dlho trvala cesta dostať sa až sem?

Minimálne rok trvala celá príprava. Jednak naučiť sa dokonale receptúru, zdokonaliť sa vo výrobe, je to zložitý proces. Na druhej strane, na Slovensku je obrovská byrokracia. Práve kvôli tomu sa to stále posúvalo. Tiež je náročné zhánať všetky suroviny. Nie je to len tak, začať vyrábať a predávať niečo na jedenie. Je za tým veľmi veľká robota, ktorá sa ale skrýva za jedinečným dizajnom.

Aká je najnáročnejšia časť práce pri príprave cukríkov?

Celkovo je to fyzicky náročné, jednak pri tom treba stáť na nohách a čo je asi najnáročnejšie je fakt, že pri celej príprave pracujeme pri veľkom teple. Tá hmota je horúca, všetko je vyhrievané a teplé, rovnako ako aj stôl, ktorý bol vyrobený špeciálne pre Le Sucré a bežne sa kúpiť nedá. Čo sa týka samotnej prípravy cukríkov, všetky ingrediencie ako voda, cukor, príchuťe, sirup a podobne sa spolu uvaria a vznikne hmota, ktorá sa ďale spracováva. Čo je taká zaujímavosť, veľmi náročná je výroba cukríkov a macarons keď vonku prší. Oboje sú veľmi háklivé na vlhkosť.

Ako dlho trvá výroba cukríkov?

Stále je to rýchlejšie a rýchlejšie, chce to prax. Minimálna dávka, z ktorej robíme, je 1,5 kg čo trvá spracovať asi dve hodiny. V začiatkoch to trvalo aj štyri hodiny. Maximálna hmotnosť sú tri kilá.

Aké sú plány do budúcnosti?

Čo som si istá a čo chcem, resp. nechcem je zostať pri „malovýrobe“. Inak by to stratilo svoje čaro. Cieľom je mať jedného dňa kamenný obchod. Je iné keď to ľudia môžu vidieť naživo, vedia si to lepšie predstaviť, vybrať a podobne.

Kde všade môžeme vidieť sladkosti z dieľne Le Sucré?

Momentálne spolupracujeme s agentúrou Veryberry, ide o dva väčšie projekty, ďalej je to Ponk rentals, cukríky môžete nájsť v Zeppelin caffe alebo Koun a ostatné zatiaľ neprezradím. No dúfam, že už čoskoro si budete môcť pochutnať aj na iných miestach v Bratislave. Okrem toho teda väčšinou objednávajú cukríky nevesty, mali sme aj objednávku pre jednu školu, väčšinou sú to ženy, ktoré oslovíme. Ale aj muži, ktorí chcú potešiť svoje polovičky.

Vieme, že máš ešte jednu veľkú novinku, v rámci ktorej sa fanúšikovia Le Sucré môžu zapojiť trochu inak…

Áno, najnovšie robíme kurzy pečenia. Momentálne máme za sebou štyri, úspešné, a pokračujeme aj tento mesiac. Prihlásiť sa môže ktokoľvek kto má čas, chuť a vzťah k pečeniu. Zatiaľ sa pečú iba macaronky, o tie majú totižto ľudia najväčší záujem.

Odkaz na záver?

Je to také klišé, ale podľa mňa si treba občas osladiť život.

Le Sucré - Sweet Manufactre. Ručné robené cukríky
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM