Správy

Po Štúrovej ulici začnú po dvoch rokoch opäť jazdiť električky

Skúšobná prevádzka električiek na Štúrovej je už povolená. Po dvoch rokoch od začiatku rekonštrukcie tak prvé električky začnú po vynovenej ulici jazdiť už o pár týždňov.

Ilustračný obrázok k článku Po Štúrovej ulici začnú po dvoch rokoch opäť jazdiť električky
Zdroj: TASR

Náročné kolaudačné procesy začali v januári. Prvé odhady o spustení dopravy počítali s marcom, nakoniec sa však kolaudačný proces predĺžil.

Posledným z piatich orgánov, ktorými schvaľovací proces musel prejsť, bol Bratislavský samosprávny kraj. Dnes, 10. mája rozhodli o povolení dočasnej skúšobnej prevádzky na „Nosný systém MHD v Bratislave, Janíkov dvor – Šafárikovo námestie v ucelenej časti UC 10 Staré mesto“.

Prvé električky by tak po Štúrovej mohli prejsť v prvej polovici júna.

„Bratislavská župa vydala rozhodnutie o skúšobnej prevádzke do dvadsiatich štyroch hodín od doručenia posledného dokladu z Dráhového úradu SR. Pri dodržaní všetkých zákonných lehôt by sa prvé električky mohli na Štúrovej objaviť v prvej polovici júna a vrátiť tak na Šafárikovo námestie a Štúrovu ulicu život, na ktorý sú ich obyvatelia zvyknutí,“ vyjadril sa predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Po spustení električkovej dopravy by malo prísť k zmenám v trasách jednotlivých liniek. Viac si prečítajte tu: Po otvorení Štúrovej ulice sa zmenia trasy električiek.

Vynovená Štúrova

Aké zmeny sa udiali na Šafárikovom námestí a Štúrovej ulici? Parkový priestor na Šafárikovom námestí rozšírili k vozovke, smerom k Starému mostu a v netradičných, veľkokapacitných kvetináčoch mesto vysadilo magnólie. Zavlažované budú systémom zachytávania zrážok cez drážky v zemi, ktoré budú prekryté mriežkou tak, aby dažďovú vodu odvádzali priamo ku koreňom.

Rekonštrukcia i položenie dlažby na Štúrovej ulici si v závere minulého roka vynútili pozornosť médií i verejnosti. Vďaka farbe a rôznorodej štruktúre dostala ulica prívlastky ako napríklad ulica 50 odtieňov šedej.

Jednou z troch použitých dlažieb na Štúrovej je aj špeciálna drenážna ekologická dlažba, ktorá sa nachádza na okrajoch chodníkov. Táto dlažba zachytáva vodu, aby neodtekala do kanalizácie, ale aby zostala v priestore zachytenom pri chodníku a odparila sa.

Čítajte viac: Najprv zabudnutá zastávka, teraz výmena dlažby. Na Štúrovej sa opäť objavia robotníci

Kolaudačný proces

Stavebník, teda Hlavné mesto SR Bratislava, podal dňa 19. januára 2016 návrh o vydanie kolaudačného rozhodnutia so skúšobnou prevádzkou na Nosný systém MHD v Bratislave, Janíkov dvor – Šafárikovo námestie v ucelenej časti UC 10 Staré mesto.

Konanie s miestnym zisťovaním bolo stanovené na deň 2. marca 2016 a posledný doklad bol bratislavskej župe, ako špeciálnemu stavebnému úradu pre stavby električkových a trolejbusových dráh, doručený 9. mája.

Rozhodnutie bude doručované verejnou vyhláškou podľa § 26 správneho poriadku a bude opätovne zverejnené na elektronickej úradnej tabuli BSK, taktiež na úradných tabuliach Hlavného mesta SR a MČ Bratislava – Staré Mesto po dobu 15 dní.

Posledný deň tejto lehoty je dňom doručenia verejnej vyhlášky. Ďalších 15 dní majú dotknuté strany možnosť na podanie odvolania. Až potom je možné na rozhodnutie Bratislavského samosprávneho kraja potvrdiť právoplatnosť a je možné začať skúšobnú prevádzku už v prvej polovici júna. Rozhodnutie na povolenie skúšobnej prevádzky bolo vydané do 31. októbra 2016.

Čítajte aj: Krvavé lekárske plášte rozvešané po Bratislave. Čo znamenajú?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM