ts Správy

Krvavé lekárske plášte rozvešané po Bratislave. Čo znamenajú?

V Bratislave sa na najfrekventovanejších miestach objavilo asi 400 „krvavých“ plášťov s nápisom „Lekári sú mŕtvi. Kto bude liečiť deti v Sýrii?“ V okoloidúcich to vyvolalo zmiešané pocity.

Ilustračný obrázok k článku Krvavé lekárske plášte rozvešané po Bratislave. Čo znamenajú?
Zdroj: Dnes24.sk

Na viacerých miestach v hlavnom meste visí asi štyristo lekárskych plášťov postriekaných červenou farbou pripomínajúcu krv. Okoloidúcich majú upozorniť na skutočnosť, že vo vojne v Sýrii umierajú denne nevinní lekári a ošetrovatelia.

Projekt je snahou humanitárnej organizácie Magna upozorniť na bombardovanie a akútnu zdravotnú situáciu v Sýrii. Cieľom je tiež upriamiť pozornosť na fakt, že vojna sa týka aj nás a nie je tak ďaleko, ako sa zdá byť.

Pripomienkou toho majú byť plášte zavesené na frekventovaných miestach mesta, na Hviezdoslavovom námestí, pod Mostom SNP, na Rybnom námestí, na železničnej či autobusovej stanici alebo na Americkom námestí.

O životy prichádzajú nielen civili ale aj lekári. Tí sú vo vojnou zmietanej Sýrii terčom útokov, denne čelia v priemere štyrom útokom bombardovaním. Dve tretiny nemocníc sú zničené, lekári sú mŕtvi alebo z krajiny odišli.

V Sýrii je nedostatok zdravotnej starostlivosti. Ľudia sú odkázaní na humanitárnu pomoc. Nedostatok lekárov a zdravotníckeho materiálu spôsobuje smrť aj v prípade pre nás banálnych ochorení.

Magna poskytuje v spolupráci so sýrskymi lekármi zdravotnú starostlivosť prostredníctvom mobilnej kliniky. Táto klinika za zranenými vyráža 24/denne, päť dní v týždni.

Pomoc ľuďom zasiahnutým vojnou

Slovenská humanitárna organizácia Magna zabezpečuje sociálnu pomoc a zdravotnú starostlivosť ľuďom postihnutým vojnou, chorobami a chudobou. Svoje poslanie vykonáva bez ohľadu na rasovú, náboženskú alebo etickú príslušnosť.

Ľuďom pomáha dlhodobo v oblasti mesta Homs v tzv. obliehanej zóne, v ktorej stále v žije viac ako 200-tisíc ľudí.

Magna na svojej webovej a facebookovej stránke vyzýva ľudí k pomoci formou zaslania textovej správy v hodnote troch eur. Výkonný riaditeľ slovenskej humanitárnej organizácie Magna upozornil na to, že tri eurá zabezpečia lieky pre jedného pacienta, deväť eur vyšetrenie pre desiatich pacientov a 30 eur zabezpečí prevádzku mobilnej kliniky na jeden deň.

Občianska vojna, ktorá zúri v Sýrii od roku 2011, si už vyžiadala pol milióna obetí. Protesty obyvateľov proti jedinej vládnucej strane Baas a proti vláde prezidenta Baššára al-Asada v priebehu rokov prerástli do krvavých bojov.

Čítajte aj: Tragická nehoda spojila bratislavských cyklistov. Hromadnou jazdou si uctia pamiatku zosnulého cyklistu

Krvavé plášte v Bratislave
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM