Správy

Po pádoch na zľadovatených chodníkoch ošetrili v nemocniciach desiatky ľudí

Pri páde na zľadovatenom povrchu si treba chrániť najmä hlavu, pokúsiť sa padať na zadok alebo chrbát a zmierniť dopad rukami.

Ilustračný obrázok k článku Po pádoch na zľadovatených chodníkoch ošetrili v nemocniciach desiatky ľudí
6
Galéria
Zdroj: TASR

Zľadovatené chodníky si v hlavnom meste vyžiadali už viacero zranených. Na centrálnych príjmoch Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) dnes do 15:00 hod. ošetrili 15 ľudí, ktorí sa pošmykli. V pondelok (16. 1.) to bolo do 30 pacientov.

Pozor na ľad!

„Najčastejšie si poranili zápästia, ramená, kolená, lakte a členky. V lepšom prípade šlo o pomliaždeniny či podvrtnutia, ale prevažovali zlomeniny. Výnimkou nie sú ani úrazy hlavy a chrbtice. Vzhľadom na predpoveď počasia neočakávame, že v najbližších dňoch sa situácia zlepší, apelujeme preto na zvýšenú opatrnosť,“ uviedla hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská.

Dôsledkom pošmyknutí na zľadovatenom chodníku, ceste či zamrznutej vodnej ploche bývajú často zlomeniny horných a dolných končatín. Ďalej sú to podvrtnutia a úrazy hlavy. "Ak ide o staršieho alebo chronicky chorého človeka, môže mať i obyčajný pád až fatálne následky,“ upozorňuje Miroslav Nagy, hlavný inštruktor Falck Academy.

Pri páde si treba chrániť najmä hlavu, pokúsiť sa padať na zadok alebo chrbát a zmierniť dopad rukami. „Je lepšie mať zlomenú ruku než rozbitú hlavu. Pri jej zranení môžu byť následky oveľa vážnejšie,“ odporúča Nagy. Stlmiť náraz a zmierniť následky úrazu pomôže aj hrubá vetrovka, pokrývka hlavy či rukavice.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM