Rôzne

Plynári budú v Karlovej Vsi rúbať ďalších takmer 30 stromov. Obyvatelia sú proti

Na sídlisku je cenný každý strom. V poslednom období sa ozvali viacerí znepokojení obyvatelia z ulíc Adámiho, Gabčíkova, Hodálova, Janotová, Kuklovská či Novackého.

Zdroj: Facebook

Ihličnaté stromy, brezy, smrekovce, lipy, buky, hraby aj agáty. Takmer 30 stromov v Karlovej Vsi chce Slovenský plynárenský priemysel – Distribúcia vyrúbať z dôvodu rekonštrukcie plynovodu.

Obyvatelia sú proti

Ide o staré a zdravé stromy, ktoré sú priamo pod bytovými domami. Obyvatelia sú proti výrubu a znepokojili ich zeleným sprejom nastriekané „X“-ká, ktoré naznačujú blížiaci sa výrub.

„V poslednom období sa nám ozvali viacerí znepokojení obyvatelia z ulíc Adámiho, Gabčíkova, Hodálova, Janotová, Kuklovská či Novackého. Plne rozumieme ich obavám a rozhorčeniu. Na sídlisku je cenný každý strom. Najmä v lete sú vhodným útočiskom pred horúčavami. Aj preto sme požiadali SPP-distribúciu, aby prehodnotil rozsah plánovaného výrubu a prípadné straty na stromoch riadne nahradil,“ povedala starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.

Samospráva má v tejto oblasti zviazané ruky. Plynári sa totiž odvolávajú na zákon o energetike, ktorý im umožňuje plánovaný zámer výrubu iba oznámiť, bez toho, aby sa k výrubu vyjadrila a odsúhlasila ho mestská časť. V minulosti podobne plynári vyrúbali 67 stromov. Tie však nahradili vo forme grantu na revitalizáciu verejného priestranstva v Karlovej Vsi. Samospráva preto rokuje so SPP – distribúciou o možnosti zmiernenia výrubu a o nahradení vyrúbaných stromov.

Bratislava24.sk informoval Branislav Heldes, vedúci Referátu pre komunikáciu s médiami a vzťahy s verejnosťou.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku a Instagrame.

Stromy, ktorým hrozí výrub v Karlovej Vsi
4
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM