Rôzne

VIDEO: Práce na karloveskej lodenici napredujú. Po dokončení tu bude vodácke centrum

Výstavba lodenice má veľký význam z hľadiska zachovania tradičných vodáckych športov v zátoke, ktoré sú ohrozované rôznymi rozvojovými projektami.

Zdroj: Facebook

Na novú lodenicu čakala športová verejnosť niekoľko rokov. V týchto dňoch už budova stojí, aktuálne sa dokončujú obklady obvodových stien z červeného smreka.

Práce napredujú

„Budúci týždeň by sa mali začať stavať prepážky vo vnútri budovy. V betónovom podzemnom podlaží je už aj konštrukcia na uskladnenie lodí,“ informuje o prácach Karlova Ves.

Po dokončení lodenice tu bude vodácke centrum, spoločenská miestnosť i klubovňa. Na poschodí vodáci nájdu šatne, sušiareň či fitness miestnosť.

Súčasťou novej trojpodlažnej lodenice budú spoločenské, hygienické a skladovacie priestory. Suterén bude slúžiť ako hangár pre uskladnenie lodí. Na dvoch nadzemných podlažiach vodáci, ale aj návštevníci z radov verejnosti, nájdu napríklad predajňu či požičovňu vodáckych potrieb. Spoločenská miestnosť bude slúžiť na organizovanie rôznych podujatí.

Stará lodenica zostala zachovaná, nová vyrastá v jej bezprostrednej blízkosti.

Význam lodenice

Podľa mestskej časti má výstavba lodenice veľký význam z hľadiska zachovania tradičných vodáckych športov v zátoke, ktoré sú ohrozované rôznymi rozvojovými projektami. Lodenica zároveň rozšíri ponuku služieb, lebo nebude slúžiť len organizovaným členom vodáckych klubov, rekreačným či výkonnostným športovcom, ale bude poskytovať služby aj širokej verejnosti.

História lodeníc v zátoke v Karlovej Vsi siaha do roku 1932, keď bol založený Klub bratislavských kajakárov a o tri roky neskôr vodácky klub Tatran. Tieto lodenice vychovali množstvo špičkových športovcov.

Od roku 2007 sú zapísané ako Národná kultúrna pamiatka. Lodenica však slúži i širokej základni rekreačných vodákov, čím plní významnú funkciu na poli zdravého životného štýlu.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku a Instagrame.

Lodenica Karlova Ves
4
Galéria
Zdroj: Bratislava - Karlova Ves
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM