Správy

Platy vodičov prímestskej dopravy v Bratislavskom kraji sa zvýšia

Po novom sa hodinová mzda vodičov autobusov zvýši o 21 percent. Ich platy tak dosiahnu priemernú úroveň 1 000 až 1 200 eur v hrubom.

Ilustračný obrázok k článku Platy vodičov prímestskej dopravy v Bratislavskom kraji sa zvýšia
7
Galéria
Zdroj: TASR

Hodinová mzda vodičov autobusov prímestskej dopravy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) sa od 1. júla zvýši na 5,77 eur zo súčasných 4,77 eur, teda o 21 %. Ich platy tak dosiahnu priemernú úroveň 1 000 až 1 200 eur v hrubom.

„Už dlhšie sa stretávame so situáciou, že odchádzajú šoféri, ktorí nie sú spokojní so svojim finančným ohodnotením. Hľadali sme preto riešenie, ktoré zároveň nijak neohrozilo rozpočet na župe,“ priblížil predseda BSK Pavol Frešo. Dodal, že zvýšenie platov bude župu stáť v tomto roku približne 500-tisíc eur.

Vyššie platy sú motiváciou pre vodičov

Zámerom je zvyšovať konkurencieschop­nosť platových podmienok vodičov dopravcu Slovak Lines, ktorý zabezpečuje prímestskú dopravu v BSK, s ostatnými odvetviami dopravy. „Slušní a motivovaní vodiči sú absolútnou nevyhnutnosťou v otázke zabezpečenia kvalitnej verejnej dopravy a jej rozvoja do budúcnosti. Zmena nepochybne zatraktívňuje povolanie vodiča,“ zhodnotil generálny riaditeľ spoločnosti Peter Sádovský.

„Doterajšie platy neboli adekvátne. Sme preto radi, že po štyroch rokovaniach sa podarilo uzavrieť dohodu,“ konštatoval predseda odborovej organizácie Slovak Lines Vladislav Csomor.

„Ak chceme ľudí motivovať, aby viac využívali verejnú dopravu, musíme zabezpečiť, aby bola v rámci Bratislavského kraja pravidelná a spoľahlivá. Uvedomujeme si, že ak chceme mať kvalitnú dopravu, potrebujeme dostatočný počet skúsených a motivovaných šoférov,“ doplnil Frešo.

V roku 2016 sa podarilo stabilizovať počet cestujúcich v autobusoch prímestskej dopravy v BSK. Zastavil sa tak dlhodobý trend poklesu. K situácii prispel aj zvyšujúci sa záujem o Integrovaný dopravný systém v Bratislavskom kraji (IDS BK). Slovak Lines je poskytovateľom verejnej autobusovej dopravy na Slovensku viac ako päťdesiat rokov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM