Rôzne

Plánujete so psíkom dovolenku v zahraničí? Nezabudnite mu vybaviť cestovný pas

Povinná výbava psíka na dovolenku za hranicami zahŕňa platné očkovanie proti besnote, čip a cestovný pas. Poradíme vám, kde to všetko môžete vybaviť.

Ilustračný obrázok k článku Plánujete so psíkom dovolenku v zahraničí? Nezabudnite mu vybaviť cestovný pas
3
Galéria
Zdroj: TASR , CRSZ

Ak plánujete vycestovať na dovolenku za hranice a chlpáča chcete vziať so sebou, nezabudnite mu vybaviť cestovný pas. Bez neho sa totiž ďaleko neodstanete.

Ako vybaviť

O vystavenie cestovného pasu pre spoločenské zviera, tzv. pet pasu, môžete požiadať u povereného veterinára. Zoznam poverených veterinárov nájdete TU. Aby vám veterinár mohol pas vydať, psík musí byť začipovaný. Na čipe budú nahraté všetky dôležité údaje o psíkovi – meno, rasa, vek, pohlavie, meno a adresa majiteľa psa. Tieto údaje sa nahrávajú aj do Centrálneho registra spoločenských zvierat, ktorý prevádzkuje Komora Veterinárnych lekárov SR.

Pas spoločenského zvieraťa je úradným dokladom, ktorým vlastník alebo osoba zodpovedná za zviera, pri cestovaní so zvieraťom preukazuje identitu zvieraťa, ktorému je pas vydaný. Obsahuje informácie o psíkovi a jeho majiteľovi, ako aj všetky absolvované očkovania a vyšetrenia psíka. Vydaný pas nahrádza dovtedy používaný očkovací preukaz. Každý pas má svoje evidenčné číslo, pod ktorým je evidovaný v Centrálnom registri spoločenských zvierat. Ak pas stratíte, poverený veterinárny lekár zruší jeho platnosť. Cena za vystavenie pet pasu sa pohybuje okolo 20 eur, závisí od cenníka veterinára.

Povinná výbava psíka na dovolenku do členských štátov Európskej únie zahŕňa platné očkovanie proti besnote, čip a cestovný pas.

Podmienky pre cestovanie so psíkom do ostatných krajín nájdete TU.

Niektoré krajiny majú pre psíkov špeciálne obmedzenia, napríklad absolvovanie extra testu na besnotu, vydanie špeciálneho povolenia na vstup so psíkom a pod. Preto si radšej dopredu zistite, čo vášho psíka v danej krajine čaká. Aby sa náhodou nestalo, že si psíka po príchode do krajiny nechajú v karanténe, kde môže stráviť aj niekoľko týždňov.

Po návrate z dovolenky psíka nezabudnite pre istotu odčerviť!

zdroj: Labky na cestách, CRSZ

Dovolenková sezóna so psom
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM