Správy

Plánovanú lanovku nad Dunajom chce developer prepojiť so železnicou

Elektrickú nadzemnú dráhu, ktorou zvažuje developer HB Reavis v Bratislave spojiť lokalitu Nivy s mestskou časťou Petržalka, chcú prepojiť so železnicou.

Ilustračný obrázok k článku Plánovanú lanovku nad Dunajom chce developer prepojiť so železnicou
9
Galéria
Zdroj: HB Reavis

Elektrickú nadzemnú dráhu chcú prepojiť so železnicou. Investor už uvažuje nad vybudovaním novej železničnej zastávky v Petržalke. „Máme technicky overené, že sa tu dá vybudovať. Radi by sme ju prepojili s parkovacím domom a novou autobusovou stanicou,“ priblížil generálny riaditeľ HB Reavis pre Slovensko Adrián Rác. Spolu zo zástupcami samospráv i odborníkmi na dopravu sa zúčastnil dnes (6. 4.) odbornej konferencie k lanovke, ktorú v hlavnom meste zorganizoval Bratislavský samosprávny kraj (BSK).

Spojenie železnice s autobusovou stanicou

V územnom pláne sa podľa Ráca počíta v Petržalke s terminálom integrovanej dopravy, ktorý navrhujú presunúť bližšie k Ekonomickej univerzite. „Po výstavbe autobusovej stanice by sme radi priniesli mestu alternatívny spôsob prepravy, ktorý umožní spojiť železnicu, záchytný parkovací dom a novú autobusovú stanicu,“ spresnil.

Vybudovanie dráhy by malo stáť okolo 50 miliónov eur. Jej trasa je už vytýčená. Východisková stanica má byť na petržalskej strane približne oproti Ekonomickej univerzite. Ďalšia zástavka je možná pri Moste Apollo v Petržalke, tretia pri pozemku Ryba na Prístavnej ulici a posledná v zóne Nivy.

Alternatíva k električke

Niektorí bratislavskí mestskí poslanci developera vyzvali, aby peniaze investoval radšej do výstavby električkových tratí ako do lanovej dráhy. Rác tvrdí, že systém nadzemnej dráhy skôr nadväzuje na regionálnu dopravu a nemôžu investovať stámilióny eur do električky.

Predseda BSK Pavol Frešo uviedol, že tento dopravný systém by mohol byť alternatívou k električke. „Ak nám pribudne kapacita skoro jednej električkovej trate v rámci Bratislavy, to je strašne príťažlivé. Výrazne to posilní mobilitu medzi pravým a ľavým brehom Dunaja,“ povedal.

Ilustračný obrázok

Stanica Nivy - vizualizácie
9
Galéria
Zdroj: HB Reavis
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM