Rôzne

Plán na víkend: Odporúčame slovenské dni u susedov, v rakúskom Národnom parku Dunajské luhy

Rakúsky Národný park (NP) Dunajské luhy (Donau–Auen) a jeho "slovenské dni" sa tešia stálemu záujmu návštevníkov zo Slovenska. V tomto roku ponúka park ešte posledné dva víkendové termíny, a to 4. októbra a 1. novembra.

Ilustračný obrázok k článku Plán na víkend: Odporúčame slovenské dni u susedov, v rakúskom Národnom parku Dunajské luhy
Zdroj: Dnes24.sk

Počas týchto dní budú návštevníkom k dispozícii slovenskí sprievodcovia, ktorí prostredníctvom netradičných expozícií priblížia tajuplný a ohrozený svet dunajských lužných lesov. Okrem zámku a zámockej veže si môžu návštevníci prehliadnuť i faunou prekypujúci zámocký park plný atrakcií, informoval Marek Brinzík, sprievodca NP Dunajské luhy.

Návštevnícke centrum NP Dunajské luhy sa nachádza v dedinke Orth and der Donau, vzdialenej približne 35 km od Bratislavy. Prístup je možný autom, alebo bicyklom Dunajskou cyklistickou cestou. Cyklisti majú možnosť využiť cyklotrasy z Bratislavy priamo do Orth an der Donau. Nenáročná trasa vedie za Hainburgom cez most Donaubrűcke po dunajskej hrádzi, pozdĺž nádherných prírodných scenérií. Druhou, nemenej atraktívnou možnosťou je využiť aj Cyklomost slobody v Devínskej Novej Vsi.

„Národný park ponúka veľké množstvo atrakcií, ktoré na Slovensku nemajú obdobu. Na zámockom ostrove sa deti i dospelí zoznámia s prírodou dunajských luhov. Ukrývajú sa tu takmer dve desiatky stanovíšť so zaujímavosťami, ako sú vzácne korytnačky močiarne, sysle pasienkové, rôzne druhy plazov a obojživelníkov, či obľúbený podvodný svet, v ktorom možno obdivovať pôvodné dunajské druhy rýb,“ povedal správca Centra NP Dunajské luhy Igor Stahl.

Dodal, že netradičná je i prehliadka zámku, kde návštevník nenájde staré obrazy, či vzácny starožitný nábytok, ale barokové divadlo, v ktorom škriatok Faun vysvetlí, ako vznikla príroda v okolí Dunaja.

Zámok Schloss Orth sa nachádza v dedinke Orth an der Donau. Prehliadky zámku počas slovenských dní v slovenskom jazyku začínajú o 10.30 h a pokračujú do 16.30 h v hodinových intervaloch. Miestom stretnutia je vstupná hala zámku.

Národný park Dunajské luhy
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM