Maros Palesch Rôzne

PIMMS TRANSFER

BRATISLAVA - BSK, 23.06.2011. Problematika dopravnej infraštruktúry – integrovaný dopravný systém, parkovacia politika, či cyklistika boli témy včerajšej konferencie k projektu PIMMS TRANSFER, ktorá sa konala na Úrade Bratislavského samosprávneho kra

Cieľom projektu je aktívna spolupráca členských krajín EÚ v oblasti riadenia mobility. Príklady dobrého fungovania mobility v súvislosti so znížením ekologickej záťaže vo svojom regióne predstavili účastníci zo Slovenska, Švédska, Nemecka aj Anglicka.

„S inými európskymi krajinami si delíme znalosti napríklad v oblasti dopravy, aby sme nevymýšľali to, čo už je vymyslené. Vždy sme sa inšpirovali, ako čo najlepšie vyriešiť problémy,“ **povedal bratislavský župan Pavol Frešo. Zároveň upozornil na komplikovanú dopravnú situáciu v kraji a v meste, dopravné špičky a narastajúcu individuálnu dopravu oproti hromadnej doprave, ktorá nie je v porovnaní s individuálnou dostatočne komfortná. „V rámci projektu PIMMS TRANSFER sme získali veľa podnetných informácií z partnerských krajín, ktoré napomôžu pri zavádzaní systému integrovanej dopravy v našom regióne,“ **doplnila Barbora Lukáčová, riaditeľka Odboru stratégie a riadenia projektov BSK.

Jednou z tém dnešnej konferencie bol integrovaný dopravný systém (IDS), ktorý predniesli Peter Hrapko z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR a Peter Valky z Bratislavskej integrovanej dopravy. Zhodu vo veci financovania a výstavby integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji deklarovali začiatkom júna minister dopravy Ján Figeľ, predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo a primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. Hlavný terminál pre budúcu mestskú železničnú sieť s pracovným označením Bratislava – Centrum by mal vyrásť v priestoroch súčasnej stanice Bratislava – Filiálka pri Trnavskom mýte. Peter Hrapko odhadol prepravnú kapacitu stanice až na 30-tisíc ľudí v špičkovej trojhodine. **„Závisí to od toho, aké vlaky budú chodiť a v akom časovaní. Pri dobrej organizácii by to znieslo 30-tisíc ľudí,“ **povedal Peter Hrapko. Filiálka tak pomôže odľahčiť automobilovú dopravu v meste. Župan doplnil, že chcú v riešení dopravnej situácie pomôcť aj Petržalke.

Súčasťou projektu PIMMS TRANSFER sú aj cyklistická a pešia doprava a školské výzvy, ktoré pomáhajú žiakom pochopiť negatívny vplyv dopravy na životné prostredie. Zároveň ich majú motivovať, aby chodili do školy na bicykli alebo pešo. V rámci projektu sa Bratislavská župa dvakrát zapojila do Európskeho týždňa mobility. Cyklojazda po meste sa pripravuje aj tento rok.

Projekt PIMMS TRANSFER je financovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom programu INTERREG IVC. Na projekte participuje 15 členských krajín Európskej Únie. Projekt bude ukončený v októbri 2011.

Zdroj + foto: BSK, Iveta Tyšlerová

PIMMS TRANSFER
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM