Samospráva

Petržalská trať bude po oprave opäť preskúšaná

Po definitívnom skončení prác na oprave zvlnenia koľaje na petržalskej električkovej trati sa vykoná nová technicko-bezpečnostná skúška trate.

Ilustračný obrázok k článku Petržalská trať bude po oprave opäť preskúšaná
Zdroj: TASR

Vedenie hlavného mesta sa so zhotoviteľom prác na Nosnom systéme MHD do Petržalky, prevádzkový úsek Janíkov dvor – Šafárikovo nám. v Bratislave, I. časť Bosákova ul. – Šafárikovo nám., dohodlo nielen na urýchlenom odstránení závady na električkovej trati v Petržalke, ale rovnako aj na zopakovaní technicko-bezpečnostnej skúšky koľaje. Bratislava24.sk o tom informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Zopakujú technicko-bezpečnostnú skúšku trate

„S generálnym riaditeľom dodávateľskej spoločnosti sme sa dohodli, že závady na dotknutých častiach trate opravia. S prácami sa začalo hneď tak, aby sprevádzkovanie trate nebolo ohrozené. Náklady na odstránenie závady sa, samozrejme, hradia zo záruky, takže na mesto to nebude mať žiadny finančný dopad. Zároveň chceme zopakovať aj technicko-bezpečnostnú skúšku trate,“ vysvetlil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

V uplynulých dňoch sa tak robilo geodetické zameranie a vypracovávala sa dokumentácia s návrhom opravy. Už začiatkom tohto týždňa bude zrealizovaná úprava geometrickej polohy koľaje a hneď následne sa zopakuje jej technicko-bezpečnostná skúška.

Práce, vrátane technicko-bezpečnostnej skúšky, by mali byť skončené vo štvrtok 7. júna.

Technicko-bezpečnostnú skúšku chce mesto zrealizovať kvôli overeniu odstránenia závady zvlnenia na trati v Petržalke. „Zvlnenie nastalo v dôsledku vysokých horúčav aj napriek tomu, že podľa kontroly projektov bola trať navrhnutá dostatočne a v súlade s predpismi a normami. Nakoľko však použitie zdvojenej koľaje nie je bežné technické riešenie a neexistujú k tomu reálne skúsenosti, je predpoklad, že napriek dodržaniu všetkých normových parametrov pri projektovaní a realizácii aj toto bolo príčinou vzniknutej deformácie,“ vysvetlila Lenka Kubejová zo spoločnosti EUROVIA SK.

Vysoké horúčavy

Pri nevyužívaných koľajniciach sa v prípade vysokých horúčav môže stať, že koľajnice pracujú a rozpínajú sa. V dôsledku prudkých výkyvov, a to hlavne pri extrémnych otepleniach, tak môže dochádzať k podobným stavom.

Kritické priestory sú hlavne miesta s dlhými oblúkmi. Navyše, v prípade tejto trate ide z technického pohľadu o pomerne experimentálny úsek, a to z dôvodu použitia štyroch koľajníc.

Električková trať do Petržalky by mala byť sprístupnená v najbližšom čase. O presnom termíne sprevádzkovania električkovej trate do Petržalky bude hlavné mesto informovať.

Čítajte aj: Ďalší odklad električkovej prepravy do Petržalky? Koľajnice zrejme zdeformovali horúčavy

Ilustračný obrázok

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM