Nina Táborská Samospráva

Petržalka predstavila prehľadnú mapu sociálnych služieb

Obyvatelia Bratislavy, ktorí sa ocitnú v náhlej sociálnej núdzi, sa len ťažko orientujú v poskytovaní sociálnych služieb na území svojej mestskej časti. Petržalka preto prišla s prehľadnou mapou sociálnych služieb.

Ilustračný obrázok k článku Petržalka predstavila prehľadnú mapu sociálnych služieb
Zdroj: Dnes24.sk

Tí, ktorí sa náhle ocitnú v sociálnej núdzi, sa ľahšie zorientujú v širokom spektre sociálnych služieb poskytovaných na území bratislavskej Petržalky. Miestna samospráva vytvorila prehľadnú mapu o službách, ktoré svojim občanom na tomto území poskytuje nielen mestská časť, ale aj hlavné mesto, Bratislavský kraj i neziskový sektor. Hovorkyňa Petržalky Michaela Platznerová uviedla, že podchytené sú všetky sociálne skupiny, teda od seniorov cez matky s deťmi až po ľudí bez domova.

Petržalská samospráva sa rozhodla vytvoriť mapu po tom, ako sa na jej sociálne oddelenie začali často obracať obyvatelia v sociálnej núdzi. Pre mnohých z nich je náročné zorientovať sa vo všetkých sociálnych zariadeniach v Petržalke, v koho správe sú, aké služby poskytujú a podobne.

Mestská časť preto zanalyzovala situáciu a vznikla mapa s farebným rozlíšením jednotlivých poskytovateľov. Okrem toho obsahuje aj informácie o jednotlivých zariadeniach a ich poskytovaných službách, adresu a kontakt na zariadenie a kto je jeho zriaďovateľom.

Tlačená verzia mapy je k dispozícii zadarmo na sociálnom oddelení mestskej časti a v šiestich denných centrách, čoskoro by mala byť aj v príslušnej sekcii na webovej stránke mestskej časti.

Vypracovaná analýza poskytovateľov sociálnych služieb na území Petržalky bude podľa hovorkyne slúžiť aj pri tvorbe stratégie rozvoja nových sociálnych služieb. A to v konkrétnej časti sídliska tak, aby bola zabezpečená dostupnosť a vyváženosť poskytovaných služieb pre jednotlivé jeho časti. Podľa vedenia samosprávy nie je totiž dôležité riešiť v súčasnosti len otázku materských a základných škôl, ale aj zariadení pre seniorov, ktorých pribúda. Do budúcnosti preto nie je vylúčené rozširovanie kapacít takýchto zariadení podľa dostupných finančných prostriedkov.

Samospráva kladie dôraz aj na opatrovateľskú službu, teda aby seniori mohli čo najdlhšie zostať v domácom prostredí, s rodinou či susedmi. „Takýto kontakt je pre nich často veľmi dôležitý a má priaznivý vplyv na ich psychiku,“ vysvetľuje Platznerová. V prípade mobilnejších seniorov sú to napríklad donášky obedov. V súčasnosti však podľa hovorkyne chýba okolo 20 opatrovateliek, aj keď finančné prostriedky sú. „Budeme radi, keď sa nám prihlásia záujemcovia,“ dodala Platznerová.

Prečítajte si tiež: Ružinov chce viac vťahovať občanov do rozhodovaní samosprávy

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM