Samospráva

Petržalka bude v roku 2018 hospodáriť s rozpočtom takmer 36 miliónov eur

Najviac peňazí, vyše 20 miliónov eur, by mala dať petržalská samospráva do oblasti vzdelávania.

Ilustračný obrázok k článku Petržalka bude v roku 2018 hospodáriť s rozpočtom takmer 36 miliónov eur
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Petržalka bude v budúcom roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške takmer 36 miliónov eur. Rozhodli o tom v utorok (12. 12.) jednohlasne poslanci na zasadnutí miestneho zastupiteľstva, keď schválili rozpočet mestskej časti na rok 2018 a zároveň zobrali na vedomie výhľad rozpočtov na roky 2019 a 2020.

Podľa prednostu miestneho úradu Miroslava Štefánika je budúcoročný rozpočet vybalansovaný a dosť nafúknutý, ale nie nezvládnuteľný. Dôvodom sú niektoré príjmy, s ktorými mestská časť počíta, ale zatiaľ nie sú isté. Príkladom je podľa neho napríklad solidarita, ktorá by od ďalšieho roka mala prejsť zo štyroch najväčších bratislavských mestských častí na hlavné mesto. Takýto návrh však musí byť ešte schválený. „Tento rozpočet sa robil trochu ťažšie, lebo ste boli v tomto veľmi aktívni a dostali sme množstvo poslaneckých priorít oproti predchádzajúcim rokom,“ zhodnotil Štefánik.

Kam pôjdu peniaze

Najviac peňazí, vyše 20 miliónov eur, by mala dať miestna samospráva do oblasti vzdelávania. Zahrnutá je v tom aj valorizácia platov pedagogických a odborných zamestnancov či náborový príspevok, ktorý zavádza mestská časť pre nových pracovníkov v škôlkach, od učiteľov cez vychovávateľov, upratovačky a kuchárky. Okrem toho by sa malo pokračovať v rekonštrukciách základných a materských škôl a pribudnúť by mala aj nová škôlka na Turnianskej ulici.

Oblasť životného prostredia, v ktorej sa plánujú budovať okrem iného aj kontajnerové stojiská či vybudovať v poradí štvrtý oplotený výbeh pre psov, by mala byť podporená sumou takmer 2,4 milióna eur. Pre oblasť kultúry by mala samospráva vyčleniť okolo 2,2 milióna eur a viac ako 1,6 milióna eur by malo poputovať na sociálnu pomoc a do sociálnych služieb. Kapitola dopravy a komunikácií by mala zhltnúť viac ako 1,5 milióna eur, na šport okolo 500 000 eur a územný rozvoj okolo 111 000 eur.

Spokojný je aj starosta

So schválením rozpočtu, dokonca jednomyseľne, je spokojný aj starosta Petržalky Vladimír Bajan. „Boli to mimoriadne ťažké rokovania. Tie ambície poslancov v predvolebnom roku boli mimoriadne. Tam, kde sme sa predtým stretávali s požiadavkami poslancov v rádovo desať až státisícoch, teraz to bolo v miliónoch,“ zhodnotil Bajan s tým, že príkladom toho bol schodok v rozpočte cez sedem miliónov eur pri jeho prvom čítaní. Napriek tomu, že sa museli podľa neho robiť veľké kompromisy, hodnotí starosta rozpočet mestskej časti ako „ambiciózny, dobrý, vyrovnaný a perspektívny rozpočet“.

Výhľad rozpočtu mestskej časti Petržalka na rok 2019 odhaduje príjmy a výdavky vo výške 35 644 323 eur a pre rok 2020 financie vo výške 36 313 305 eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM