Samospráva

Petržalka bude krajšia. Mesto začína s opravou terás

Terasy sú vypuklým problémom Petržalky. Desiatky rokov sa o ne nikto nestaral a mnohé sú vo veľmi zlom stave. Mesto sa rozhodlo problém riešiť.

Ilustračný obrázok k článku Petržalka bude krajšia. Mesto začína s opravou terás
2
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát

Hlavné mesto SR Bratislava opraví tento rok časť terasy Blagoevova v Petržalke, ktorú má vo svojom vlastníctve. Zdevastované terasy, ktoré sú pristavené k bytovým domom, nielenže špatia verejný priestor, ale viaceré predstavujú aj bezpečnostné riziko.

Terasy špatia sídlisko

„Terasy sú vypuklým problémom Petržalky. Desiatky rokov sa o tieto terasy nikto nestaral a mnohé sú vo veľmi zlom stave. Mesto sa rozhodlo problém riešiť a tento rok máme pripravenú rekonštrukciu úseku terasy na Blagoevovej ulici,“ uviedol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

V roku 2016 spracoval Generálny investor Bratislavy (GIB) projektovú dokumentáciu na realizáciu stavby, ktorej súčasťou bolo aj statické posúdenie terasy. Z technického hľadiska je nevyhnutné spolu s terasou rekonštruovať aj jedno schodišťové rameno nadchodu pre peších ponad ulicu Bulíkova, ktoré je podobne ako terasa v zlom stave. Po získaní všetkých potrebných povolení začne GIB s rekonštrukciou.

Viacerí vlastníci

Mesto má záujem postupne zrekonštruovať aj ďalšie terasy vo svojom vlastníctve, avšak najprv sa musia vysporiadať zložité majetkovo-právne vzťahy. Niektoré časti terás sú totiž vo vlastníctve mesta, ďalšie vlastnia bytové družstvá, prípadne súkromní vlastníci. Ide o náročný proces, kedy mesto postupne odkrýva vlastnícke vzťahy. Až potom môže začať s ďalšími opravami terás.

Okrem terás investuje mesto v Petržalke financie do viacerých projektov, ktoré zlepšia život obyvateľov tejto mestskej časti. „Opravíme cesty, zrekonštruujeme podchody na Dolnozemskej ceste a Rusovskej ceste, urobíme cyklotrasu na Starohájskej ulici, vybudujeme bezbariérové prechody na zjazde z Mostu SNP, robí sa koncept Dunajského nábrežia,“ vymenoval primátor.

Petžalské terasy
2
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM