Nina Táborská Samospráva

Petržalčania sa môžu zapojiť do novelizácie pravidiel poskytovania dotácií z rozpočtu

Obyvatelia Petržalky majú od dnešného dňa priestor na to, aby sa zapojili do novelizácie pravidiel poskytovania dotácií z rozpočtu mestskej časti. Tento návrh počíta so zriadením osobitnej hodnotiacej komisie, upravuje maximálnu výšku dotácie a tiež určuje pomer výšky dotácie k celkovým nákladom.

Ilustračný obrázok k článku Petržalčania sa môžu zapojiť do novelizácie pravidiel poskytovania dotácií z rozpočtu
Zdroj: Dnes24.sk

Ďalšími zmenami v poskytovaní dotácií je napríklad stanovenie podporovaných programov, upresnenie a doplnenie povinných náležitostí žiadateľov a tiež zadefinovanie spôsobu tvorby finančných prostriedkov na dotácie. Bratislava24.sk o tom informoval vedúci oddelenia Komunikácie s verejnosťou v Petržalke Michal Kaliňák.

Minulý rok Petržalka prostredníctvom dotácií podporila 54 žiadateľov celkovou výškou 66-tisíc eur. Najviac peňazí, takmer 40-tisíc pritom smerovalo do oblasti športu na zabezpečenie 23 projektov.

Nové programy

Dotačné pravidlá definovali šesť programov podpory. Ide o program Komunitná spoločnosť, ktorý sleduje zvyšovanie informovanosti obyvateľov Petržalky a zlepšenie prístupu k informáciám a tiež napríklad zvyšovanie podielu obyvateľov na správe vecí verejných.

Zelená a čistá Petržalka je názov ďalšieho dotačného programu. Má prispieť k zlepšovaniu vzťahov obyvateľov k ich bezprostrednému okoliu a obnovu či tvorbu zelene na území mestskej časti.

Program nazvaný Kultúra sleduje tvorbu, rozvoj, ochranu či obnovu, alebo prezentáciu duchovných a kultúrnych hodnôt. Ale tiež napríklad prehliadky, súťaže, koncerty, vystúpenia, prípadne festivaly. Šport je zameraný na podporu účasti talentovaných športovcov na regionálnych, celoslovenských alebo medzinárodných súťažiach.

V poradí piaty program Vzdelávanie má ambíciu podporovať letné tábory, alebo mimoškolské a voľnočasové aktivity pre deti a mládež. V rámci Sociálnej starostlivosti má mestská časť záujem podporovať programy a projekty pre seniorov, rodiny s deťmi a pre znevýhodnených.

Nové pravidlá

Podľa návrhu všeobecne záväzného nariadenia žiadateľ predloží žiadosť o poskytnutie dotácie Miestnemu úradu mestskej časti najneskôr do 30. októbra príslušného kalendárneho roka. O poskytnutí dotácie nad 2-tisíc eur rozhodne mestská časť do 90 dní od doručenia žiadosti.

O poskytnutí dotácie do 2-tisíc eur podľa návrhu rozhoduje starosta do 30 dní od podania žiadosti. O dotácii nad 2-tisíc eur by malo rozhodovať miestne zastupiteľstvo. Pre žiadosti v takejto výške bude zriadená osobitná komisia.

Návrh Všeobecne záväzného nariadenia o poskytovaní finančných dotácií z rozpočtu mestskej časti Bratislava-Petržalka bol dnes sprístupnený na verejné pripomienkovanie na web stránke Petržalky a jej úradnej tabuli, ktoré končí 24. marca 2015.

Prečítajte si tiež: VIDEO: Ivo Nesrovnal opäť predloží návrh rozpočtu na rok 2015. Finančný kolaps vraj Bratislave nehrozí

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM