Rôzne

Petržalčania sa búria proti projektu Slnečnice. Spúšťajú petíciu za jeho zastavenie

Developer chce obyvateľom Vyšehradskej ulice pod oknami postaviť diaľničný privádzač. Hnutie Mladá Petržalka preto spolu s dotknutými obyvateľmi spúšťa petíciu.

Ilustračný obrázok k článku Petržalčania sa búria proti projektu Slnečnice. Spúšťajú petíciu za jeho zastavenie
Zdroj: cresco.sk

Obyvatelia Vyšehradskej ulice a jej okolia sa búria proti developerskému projektu Slnečnice, v rámci ktorého investor plánuje popred okná ich bytov vybudovať diaľničný privádzač s križovatkou. Spolu s hnutím Mladá Petržalka začínajú zbierať podpisy pod petíciu, ktorá má pomôcť kompetentných prinútiť projekt v tejto podobe zastaviť.

Takýto zásah infraštruktúry do zelene medzi ich domami je naplánovaný v územnom pláne. Investor, ktorý na opačnej strane cesty stavia projekt Slnečnice, plánuje oproti Vyšehradskej postaviť nákupné centrum Strip mall spolu s Kauflandom, pričom k tomuto nákupnému centru by mal viesť diaľničný privádzač priamo popred domy na Vyšehradskej. Obyvatelia z dotknutej lokality Lúky sú proti, návrhy neodporúča realizovať ani petržalská komisia územného plánovania.

Podpisy začnú zbierať v pondelok

O zastrešenie petície proti tejto podobe projektu požiadali dotknutí obyvatelia petržalského a mestského poslanca Olivera Kríža, ktorý je lídrom Mladej Petržalky. Toto hnutie má troch petržalských poslancov a jednu úspešnú petíciu v tejto lokalite už má za sebou. Jej výsledkom je nová škôlka, do ktorej od septembra nastúpi 150 detí.

„Opäť zaznel silný apel ľudí z tejto lokality. Komunita Petržalčanov sa cíti dotknutá tým, že sa jej nikto na takýto výrazný infraštruktúrny zásah do života nepýtal. V 21. storočí by sa to už nemalo stávať,“ povedal Oliver Kríž. S petíciou ako aj pri sprostredkovaní rokovaní s kompetentnými im Mladá Petržalka pomôže. Podpisy podľa Kríža začnú zbierať v pondelok 26. februára a po vyzbieraní dostatočného množstva ju predložia mestskému zastupiteľstvu, ktoré sa ňou bude musieť zaoberať.

Chcú viac zelene, nie ďalšie cesty

Petíciou sa obyvatelia dotknutej lokality ohradzujú voči takémuto riešeniu a žiadajú zastaviť projekt privádzača z diaľnice a novej križovatky. V lokalite chcú viac zelene a stromov. Neďalekú diaľnicu a železnicu považujú za faktory znižujúce kvalitu ich života a akúkoľvek ďalšiu infraštruktúru vo svojom okolí striktne odmietajú.

Podľa Kataríny Darážovej, ktorá dotknutých obyvateľov zastupuje, Petržalka už dávno nie je betónová džungľa, ale je to lukratívna oblasť, kam sa v posledných rokoch sťahujú ľudia aj z iných oblastí Bratislavy. Petržalčania podľa nej milujú voľné zelené priestranstvá – lúky, polia, háje, lesíky, Draždiak a hrádzu. Plánovaný zámer developera by im výrazne znížil kvalitu života. Petržalský stavebný úrad v petícii žiadajú, aby projekt v tejto podobe nepovolil. Nesúhlasné stanovisko k projektu rovnako žiadajú aj od primátora Iva Nesrovnala.

Slnečnice Market
5
Galéria
Zdroj: cresco.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM