Ľuba Lesná Rôzne

Petržalčania protestujú: Nie pre centrum pre bezdomovcov

Z bývalej materskej školy na Vyšehradskej ulici v bratislavskej Petržalke sa mohlo stať bezdomovecké centrum. Navrhovoval to bratislavský magistrát. Petržalčania ale nesúhlasili. Vyzbierali 1783 nesúhlasných podpisov.

Ilustračný obrázok k článku Petržalčania protestujú: Nie pre centrum pre bezdomovcov
Zdroj: TASR

Požadujú, aby sa tam vybudovala znova škôlka, a nie centrum pre bezdomovcov.

Signatárov petície prijal primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD). Trom zástupcom signatárov vysvetľoval, že išlo iba o pracovné úvahy. „Naše oddelenie sociálnych vecí vytypovalo v jednotlivých mestských častiach možné lokality, kde by centrum pre ľudí bez domova mohlo byť,“ poznamenal primátor. „Nebolo to prerokované v žiadnych orgánoch, ja som o tom ako primátor nevedel,“ doplnil.

Hlavné mesto podľa neho vytvorilo koncepciu, ktorá má riešiť problémy bezdomovcov. „Počítame s tým, že v každom obvode vzniknú integračné centrá, teda denné centrá pre prácu s bezdomovcami a nocľahárne,“ priblížil primátor.

Škôlka už nie je v hre

Spomedzi štyroch lokalít, ktoré našli pracovníci mesta v Petržalke, však už budova bývalej škôlky vypadla. Bratislavský magistrát totiž dostal požiadavku od Petržalky, aby sa tam zriadila znova škôlka.

Bratislava to bude akceptovať a plánuje zveriť budovu mestskej časti Petržalka na prevádzkovanie materskej školy. „Takže, ak by aj mali úmysel, čo nemajú, že tam zriadia niečo iné, nemôžu to urobiť. Účel zverenia je jeden jediný. Ak to nebudú využívať na tento účel, musia to znovu vrátiť mestu,“ vysvetlil primátor.

Rapídny nedostatok miesta v škôlkach

Signatári Ftáčnikovi pripomenuli, že petícia bola skôr informatívneho, nie konfrontačného charakteru. Chceli na situáciu poukázať a pripomenuli, že v Petržalke tento rok škôlky nemohli prijať 600 detí, ktorých rodičia o umiestnenie žiadali. „Bola by preto škoda budovu dať na iný účel,“ podotkli.

V súčasnosti sú deti v Petržalke umiestňované v 19 obecných materských školách, ale aj niekoľkých súkromných, cirkevných materských školách, ako aj detských centrách.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM