Maros Palesch Rôzne

Pes nie je len zábava, ale zodpovednosť

Do konca januára mali majitelia psov zákonnú povinnosť zaplatiť daň za psa. Tým, ktorí to v Petržalke nestihli, mestská časť umožnila dodatočne daň zaplatiť bez vyrubenia pokuty z omeškania.

Túto možnosť vo februári využilo 594 daňovníkov. V mestskej časti je evidovaných celkom 5316 psov, no reálne s neevidovanými je ich oveľa viac.

Petržalke to robí značné problémy v súvislosti s čistotou. Odpad vytvára totiž aj ďalších 5 až 8 tisíc psov, ktorých majitelia na petržalskom miestom úrade neprihlásili. Mestskú časť celoročná údržba a vyprázdňovanie smetných košov určených na psie exkrementy a dopĺňanie papierovými vrecúškami na psie exkrementy ročne stojí takmer 100 tisíc €.

Keďže je stále v Petržalke dosť nezodpovedných majiteľov psov, od marca sa mestská časť rozhodla spolu s hliadkami Mestskej polície intenzívne venovať kontrolnej činnosti.

1. marca v ranných hodinách kontrolovali dodržiavanie všeobecne záväzného nariadenia o čistote na verejných priestranstvách, zákaz voľného pohybu psov, platnú evidenčnú známku psa, aj zaplatenie príslušnej dane.

Na akcii sa potvrdilo, že starší obyvatelia bývajú zodpovednejší a svoje povinnosti majiteľov psov si plnia najsvedomitejšie.

Keď nás uvidela dievčina s voľne pustenými psíkmi, ušla pred nami do vchodu bytovky. Pes ďalšieho majiteľa nebol na vôdzke a nemal ani evidenčnú známku, preto sa obyvateľ vrátil domov po doklady, podľa ktorých hliadka mestskej polície zistila, že majiteľ si daňovú povinnosť splnil. Policajti ho poučili aj o ďalších povin­nostiach, ktoré je povinný plniť. Iný majiteľ voľne pusteného psa odmietol upratať po svojom psovi a chcel polícii utiecť. Hliadka sa rozhodla riešiť situáciu v správnom konaní a jeho počínanie bude posudzovať pracovníčka oddelenia životného prostredia petržalského miestneho úradu a môže mu uložiť pokutu až do výšky 165 Eur.

V kontrolách bude mestská časť intenzívne pokračovať v rôznych denných i večerných hodinách, aby sa majitelia psov naučili zodpovedne pristupovať k životnému prostrediu. Zámerom mestskej časti je poukázať aj na nepoctivých psičkárov. V krátkom čase pristúpi k zverejňovaniu tých, ktorí si svoje povinnosti plnia. Tak ako v iných mestách, aj Petržalka očakáva od toho zlepšenie situácie v prihlasovaní a evidencii psov.

V Petržalke sa tohto roku výrazne sústredia na väčšiu osvetu prostredníctvom médií, webovej stránky a vydaním informačných letákov o právach a povinnostiach majiteľov psov. V jarných mesiacoch k tabuliam pri Veľkom Draždiaku a pri vstupoch do areálov základných škôl pribudnú piktogramy na chodníkoch k detským ihriskám a na miestach, kde je veľký pohyb ľudí.

Cieľom je zrealizovať oplotené výbehy pre psov, s lavičkami pre majiteľov, ako celok by sa vytvorila oddychová a relaxačná zóna.

Zdroj: MČ Bratislava-Petržalka, Mária Grebeňová-Laczová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM