Alexandra Húsková Kultúra

Perspektívny mladý umelec Marek Halász predstaví svoje diela v Galérii Lepší svet

Galéria Lepší svet slávnostne otvorí 17. septembra 2015 o 18.00 hod. benefičnú predajnú výstavu obrazov Mareka Halásza s názvom V PROCESE/IN THE PROCESS. Galéria Lepší svet podporuje umelcov a mentálne znevýhodnených ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Perspektívny mladý umelec Marek Halász predstaví svoje diela v Galérii Lepší svet
Zdroj: Dnes24.sk

Ide o sériu abstraktných malieb mladého perspektívneho výtvarníka. Výťažok z predaja diel pomôže ľuďom s mentálnym znevýhodnením, o ktorých sa stará nezisková organizácia Lepší svet. Výstava potrvá do 30. októbra 2015 na Jurigovom námestí 1 v Karlovej Vsi v Bratislave.

Prečítajte si aj: Kaviareň Lepšosvetko je oázou medzi petržalskými panelákmi

Séria abstraktných malieb Mareka Halásza s názvom V procese (2015), pripravená v rámci špeciálneho projektu pre Galériu Lepší svet, nepriamo odkazuje na autorov pôvodný a pretrvávajúci záujem o skúmanie podôb kultúrnej pamäti.

„Marek Halász je sochár, ktorý sa aktuálne vyjadruje v maliarskom a grafickom médiu, aby konfrontoval a nachádzal spojitosti a inakosti výrazu vzťahujúcemu sa k rovnakej téme. K téme miesta pobývania na zemi," uvádza kurátorka výstavy Eva Kapsová.

Autor už niekoľko rokov buduje svoj príbytok na základoch pôvodnej ľudovej starej stavby, čo sa stalo aj predmetom záujmu pre jeho dlhodobý umelecký projekt, v rámci ktorého vzniklo už množstvo galerijne prezentovaných sochárskych objektov.

Pomenovanie cyklu je výstižné hneď vo viacerých rovinách. Jednak hovorí o neukončenom procese zmocňovania sa autorovej dosiaľ dominantnej témy, ale náležité je aj vo vzťahu k miestu – k inštitúcii Lepší svet n.o., spojenej s galériou, ktorej činnosť odkazuje na spájanie umenia a kultúry s duchom pomoci ľuďom s mentálnym znevýhodnením.

„Som veľmi rád, že práve naša galéria môže prezentovať nové maliarske reflexie mladého perspektívneho výtvarníka, ktorého diela možno považovať za svojbytný príspevok k súčasnému výtvarnému umeniu. O to viac, že autor sa rozhodoval dať svojim obrazom aj benefičný charakter,“ hovorí riaditeľ neziskovej organizácie Lepší svet Dušan Mikulec.

Marek Halász dodáva: „Verím, že tieto dva svety sa môžu navzájom veľmi inšpirovať a aj preto som sa rozhodol vystavovať v Galérii Lepší svet, ktorej hlavnou myšlienkou je vzájomná podpora výtvarníkov a ľudí s mentálnym znevýhodnením, ktorí sú klientmi tejto výnimočnej organizácie.“

Galéria Lepší Svet prostredníctvom pravidelných benefičných výstav a aukcií umeleckých diel ponúka na predaj obrazy významných slovenských i zahraničných umelcov. Kúpou umeleckého diela pomôžete rozvíjať talent a zvyšovať kvalitu života ľudí s mentálnym znevýhodnením.

Marek Halász (*1984, Bratislava), študoval sochárstvo a voľné umenie v ateliéri Socha a aplikované médiá (doc. Juraj Sapara) na Fakulte výtvarných umení Akadémie umení v Banskej Bystrici (2004–2010). Venuje sa najmä soche, objektu, inštalácii, land-artu a oblasti site-specific. Dosiaľ vystavoval na viacerých kolektívnych výstavách, podieľal sa na aktivistických a duchovne orientovaných projektoch. Žije a tvorí v Bratislave a v Hontianskych Trsťanoch.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM