Rôzne Správy

Patálie na Dunaji: Rieka má opäť nižšiu hladinu, v Bratislave dokonca UVIAZLA loď

Či sa loď pohne alebo zostane na mieste, bude záležať najmä od množstva zrážok.

Ilustračný obrázok k článku Patálie na Dunaji: Rieka má opäť nižšiu hladinu, v Bratislave dokonca UVIAZLA loď
Zdroj: imeteo.sk

Na Slovensku si aktuálne užívame nadpriemerne teplé počasie. Po rekordne teplom októbri sa zrejme aj tohtoročný november zaradí medzi tie teplejšie mesiace v histórii meraní. Informuje o tom portál iMeteo.

Uviaznutá loď

Teplé a stabilné počasie veľa zrážok neprinieslo, čoho dôsledkom je mierny pokles vodných tokov. Platí to aj o Dunaji, kde na niektorých miestach klesla hladina vody natoľko, že znemožnila lodnú dopravu. Podľa informácií iMeteo v piatok (11. 11.) dokonca jedna z lodí uviazla.

Loď uviazla v plytčine v piatok 11. 11. 2022 v doobedňajších hodinách pri Riverparku z dôvodu vybočenia z plavebnej dráhy za jej ľavý okraj. Uviaznutá loď neohrozuje ostatné plavidlá v plavebnej prevádzke. Vzhľadom na klesajúcu tendenciu vodného stavu nie je momentálne možné určiť, kedy bude plavidlo schopné pokračovať v plavbe,,“ uviedol pre iMeteo.sk vedúci z Divízie vnútrozemskej plavby Peter Pollák.

Sucho

iMeteo vysvetľuje, že loď uviazla v dôsledku začínajúceho sucha: „Hladina rieky Dunaj je síce ustálená, no má klesajúcu tendenciu a vody je tak menej.“

Či sa loď pohne alebo zostane na mieste, bude záležať najmä od množstva zrážok. „Síce na naše územie mieria zrážky, no uvidíme, či budú natoľko výdatné, aby bolo lodi umožnené pokračovať v plavbe. Najskôr sa tak stane v druhej polovici týždňa,“ dodáva iMeteo.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM