Aktualizované Správy

Piaty protest Bonaparte: Problémy s mestskou časťou i bonapagáče

Bratislava už po piaty raz a premiérovo aj Nitra. Opozičné strany SaS a OĽaNO aj tento pondelok zorganizovali demonštrácie za odvolanie ministra vnútra Kaliňáka, ktoré nesú názov Protest proti zlodejom v politike.

Ilustračný obrázok k článku Piaty protest Bonaparte: Problémy s mestskou časťou i bonapagáče
Zdroj: Dnes24.sk

Tak ako opozícia avizovala, pondelky chce „zasvätiť“ protestom pred bytovým komplexom Bonaparte, v ktorom si premiér Robert Fico (Smer-SD) prenajíma byt od podnikateľa Ladislava Bašternáka, podozrivého z daňových podvodov. Dnes to ale na piatom bratislavskom „podujatí“ kvôli povoleniu, ktoré organizátorom mestská časť Staré mesto nevystavila, nebolo možné. Akcia sa tak presunula o pár metrov ďalej. Osemnásteho júla premiérovo protestovali Nitrania, odkiaľ sa do hlavného mesta ozval poslanec SaS Jozef Rajtár.

Demonštrácia sa rovnako ako minulý týždeň začala o 18.00 h. O hodinu na to mal vystúpiť František Nedvěd a odprezentovať 100 minút najkrajších piesní bratov Nedvědovcov, lenže známy pesničkár podľa jeho manažéra vážne ochorel a protestu sa nezúčastnil. O hudobnú vložku sa tak postarala kapela Gipsy Daniel. Na akcii už tradične vystúpil predseda OĽaNO a jeden z hlavných organizátorov Igor Matovič, ale aj poslankyňa za SaS Anna Zemanová, či bývalý člen Mostu-Híd Zsolt Simon i splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák.

Zhromaždený dav miestami skandoval smerom k vládnym činiteľom namierené „Do basy, do basy!“, „Odstúpiť, odstúpiť! i "Dosť bolo zlodejov!“ Po minulotýždňových bonapárkoch sa zúčastnení tentoraz mohli občerstviť bonapagáčmi. Protest sa aj tentoraz skončil slovenskou hymnou.

Otočení chrbtom!

Šéf strany Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič o 17 h na Facebook zavesil informáciu o tom, že „pódium nemôže stáť na tradičnom“ mieste", dôvodom je, že organizátori nemajú povolenie od bratislavskej mestskej časti Staré mesto, ktorú z pozície starostu vedie Radoslav Števčík. „Áno je pravda, na zaujatie verejného priestranstva pred Bonaparte nemáme povolenie od mestskej časti Staré mesto, lebo na neho už štvrtý týždeň čakáme. Ono to trvá normálne 1 deň, ale ak je starosta Ficov služobníček, tak si evidentne dáva načas,“ napísal Matovič.

V prípade, že by organizátori pódium opäť postavili priamo pod Ficove okná, hrozí im pokuta vo výške 33-tisíc eur. „Ústava nám dáva právo sa zhromaždiť v podstate kdekoľvek, lenže cez iný zákon nám takto môžu mocní kedykoľvek zabrániť reálny protest uskutočniť,“ doplnil Matovič, ktorý sa s majiteľom pozemku oproti bytovému komplexu Boanaprte dohodol, že sa pódium postaví na ňom. „Dnes výnimočne budeme zlodejovi z Bonaparte otočení chrbtom … tak trochu symbolicky,“ uzatvoril predseda OĽaNO organizačné peripetie.

Osem rokov pre Rybaniča?

Matovič pred zhromaždeným davom vyhlásil, že asistentovi poslanca SaS Rajtára a zároveň bývalému zamestnancovi Tatra banky Filipovi Rybaničovi hrozí osem rokov väzenia. Dôvodom je, že mal nezákonne nazrieť do účtov Kaliňáka a Fica. Priestorom pred pódiom sa ozvalo zborové „Hanba, hanba!"

Podpredseda Národnej rady a člen Smer-SD Martin Glváč na svojom blogu hovorí, že Rybanič môže skončiť v base namiesto jedného na osem rokov kvôli Danielovi Lipšicovi. „Tí, ktorí hovoria o prospešnosti zločinu Rybaniča pre spoločnosť, by si mohli spomenúť, že do roku 2005 bolo podľa trestného zákona možné pri úvahe, či bol spáchaný trestný čin posudzovať aj tzv. nebezpečnosť činu pre spoločnosť. Ale bol to práve Daniel Lipšic ktorý z pozície ministra spravodlivosti presadil, aby sa do trestného zákona z roku 2005 takéto ustanovenie nedostalo.“

Zemanová: Koalícia musí mať strach!

Pred ľuďmi vystúpila Poslankyňa za SaS Anna Zemanová, ktorá vyhlásila, že si koalícia*** „spravila z parlamentu lampáreň. Je to hanba. Táto koalícia musí mať veľký strach. Čo je veľa, to je veľa a Kaliňák by mal odstúpiť.“***

Ďalším rečníkom bol Zsolt Simon, ktorý na dav prehovoril aj po maďarsky. „Chceme krajinu, chceme Slovensko, kde sa oplatí žiť. Nie politikov, ktorí zvyšujú dane, len aby mohli ešte viac kradnúť,“ myslí si politik, ktorý po tom, ako „jeho“ strana Most-Híd oznámila, že ide do vlády zo Smerom v jej štruktúrach skončil.

Záhadný obchod

SaS a OĽaNO-NOVA žiadajú Kaliňákov odchod pre daňovú kauzu Ladislava Bašternáka, ktorú mal podľa opozície Kaliňák pomáhať zametať pod koberec. Kaliňák pôvodne popieral akýkoľvek vzťah s Bašternákom, neskôr však priznal, že od neho kúpil podiel vo firme B. A. Haus. Podľa opozície ide o „záhadný“ obchod.

Čítajte aj: FOTO: Kauza Kaliňák opäť vytiahla ľudí do ulíc. K Bratislave sa pridali aj Košice

Opozícia prišla aj s viacerými návrhmi na odvolanie Kaliňáka a Fica. Posledné dva pokusy koalícia zablokovala. Premiér Fico neraz argumentoval v prospech Kaliňáka tým, že patrí medzi najúspešnejších ministrov vnútra v histórii Slovenska a má dôveru zahraničných partnerov.

Neveria mu ani europoslanci

Na nedávnom vypočutí v Európskom parlamente zapochybovala o Kaliňákovej dôveryhodnosti francúzska europoslankyňa za Zelených Eva Joly. Odporučila mu pre kauzu Bašternák odchod z funkcie. Joly roky vyšetrovala vo Francúzsku korupciu. Pochybuje o nezávislosti vyšetrovania, kým je Kaliňák ministrom.

Čítajte aj: Robert Feši Kaliňák: Syn námorníka, ktorý pláva v politických vodách už takmer 20 rokov

Koaliční partneri to nekomentujú. „Nebudeme reagovať,“ odpovedala TASR hovorkyňa SNS Zuzana Kohútková. Reagovať nechcel ani koaličný Most-Híd, ktorého predseda Béla Bugár si Kaliňáka medzi prvými zastával. „Táto téma sa netýka priamo strany Most-Híd,“ odôvodnil hovorca Mosta-Híd András Nagy, prečo strana nereaguje na otázky, či má Kaliňák podľa Mosta-Híd dôveru v zahraničí.

#Sieť TASR odpovedala rozhodnutím predsedníctva. To vyjadrilo ministrovi vnútra Kaliňákovi aj premiérovi Ficovi podporu. Vyhlásilo, že nepodporuje ich odvolanie z funkcií.

Foto: Dnes24.sk

Bonaparte V
9
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM