Správy Samospráva

Parkovanie v Bratislave: Aký bude systém na nákup parkovacích kariet?

Obyvatelia prvých dvoch zón, ktorých sa regulácia parkovania týka, budú mať na registráciu mesiac a samotná regulácia a kontroly začnú od 1. novembra.

Ilustračný obrázok k článku Parkovanie v Bratislave: Aký bude systém na nákup parkovacích kariet?
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Hlavné mesto finalizuje spustenie systému na nákup parkovacích kariet do celomestskej parkovacej politiky s názvom Bratislavský parkovací asistent PAAS. Registrácie pre prvé zóny, Krasňany v Rači a Tehelné pole v Novom Meste, spustí 1. októbra. Návod zverejní v najbližších týždňoch. S kontrolami začne v novembri. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

Registrácia

„Obyvatelia prvých dvoch zón, ktorých sa regulácia týka, budú mať na registráciu mesiac a samotná regulácia parkovania a kontroly začnú od 1. novembra. Registrácia pre obyvateľov zóny Dvory 4 v Petržalke sa začne od 1. novembra a samotná regulácia parkovania od 1. decembra,“ priblížila Rajčanová.

Parkovacie karty

Systém nákupu parkovacích kariet, rezidentských, bonusových, návštevníckych aj abonentských, má byť užívateľsky čo najjednoduchší. Znamená to napríklad, že dokladovať vzťah k vozidlu či trvalý pobyt v konkrétnej domácnosti nebudú musieť obyvatelia v papierovej podobe, ale systém to automaticky overí na základe osobných údajov, ktoré užívateľ vyplnil v elektronickom formulári.

Takáto funkcionalita pre vysúťaženého dodávateľa IT systému znamená aj potrebu spárovať jeho systém so štátnymi registrami, napríklad s katastrom nehnuteľností. „Pri integrácii systémov narazil dodávateľ na viacero problémov a na finalizáciu systému registrácií potrebuje viac času, ako pôvodne avizoval,“ poznamenala Rajčanová.

Dáta zbierajú v noci

Hlavné mesto zbiera v mestských častiach dáta o obsadenosti parkovacích miest cez deň aj v noci, podľa toho sú navrhované lokality a časy regulácie. Od jari sú vyznačované parkovacie miesta v Krasňanoch v Rači, tento týždeň sa začalo s prácami aj na Dvoroch 4 v Petržalke.

V najväčšej bratislavskej mestskej časti je zároveň pilotne testovaná efektívnejšia kontrola parkovania prostredníctvom objektívnej zodpovednosti. Pripravované sú tiež projekty parkovacích domov a záchytných parkovísk, či mobilné aplikácie na platbu hodinového parkovného.

Bližšie informácie o pravidlách regulovaného parkovania sú zverejnené na webovej stránke www.paas.sk.

Viac o doprave v Bratislave

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM