Správy

Máte otázky k parkovacej politike? Porozprávajte sa o nej s primátorom na verejných diskusiách

V piatich bratislavských mestských častiach sa budete môcť s primátorom a starostami porozprávať o parkovacej politike.

Ilustračný obrázok k článku Máte otázky k parkovacej politike? Porozprávajte sa o nej s primátorom na verejných diskusiách
10
Galéria
Zdroj: TASR

Pripravovanú parkovaciu politiku v Bratislave chce hlavné mesto predstaviť Bratislavčanom aj prostredníctvom verejných diskusií. Tie sú v najbližších dňoch naplánované v piatich bratislavských mestských častiach. V pondelok sa jedna z nich bude konať od 18:00 hod. v spoločenskej sále miestneho úradu vo Vrakuni.

Máte otázky?

Bratislavská samospráva spresňuje, že spoločne so starostkami a starostami mestských častí predstaví na diskusiách základné princípy plánovanej rezidentskej parkovacej politiky a odpovie na otázky obyvateľov. „Dopravná situácia v Bratislave je neúnosná. Cesty nedokážeme nafúknuť a počet áut v meste neustále rastie. Jednotná rezidentská parkovacia politika umožní Bratislavčankám a Bratislavčanom lepšie zaparkovať tam, kde bývajú a zároveň pomôže odľahčiť dynamickú dopravu v meste,“ tvrdí bratislavský magistrát.

Parkovaciu politiku chcú zavádzať postupne od druhej polovice roka 2020 v lokalitách a v časoch, kde je najväčší problém s parkovaním. „Bratislava je jedno z posledných väčších európskych miest, ktoré parkovaciu politiku ešte nemá,“ podotklo hlavné mesto. O tom, kedy a za akých podmienok bude parkovacia politika prijatá, však majú rozhodovať v júni bratislavskí mestskí poslanci.

Diskusie o parkovacej politike

Ďalšie diskusie o parkovacej politike sú zatiaľ naplánované v utorok (7. 5.) o 17:00 hod. v Nemeckom kultúrnom dome v Rači. Vo štvrtok (9. 5.) o 17:30 hod. v sále Radošinského naivného divadla na Záhradníckej v Ružinove a v ten istý deň o 17:00 hod. aj v Staromestskej sieni v budove miestneho úradu Staré Mesto. V Dome kultúry Zrkadlový háj v Petržalke 15. mája o 18:00 hod. a v Karlovej Vsi 27. mája o 17:00 hod. v Kultúrnom dome na Molecovej.

„Vymenované diskusie v príspevku sú doteraz potvrdené. Plánujeme prísť do väčšiny mestských častí a o každej plánovanej diskusií budeme informovať,“ napísal na sociálnej sieti primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Parkovacia politika podľa mestského návrhu nemá platiť vo všetkých mestských častiach. Dotknúť sa to má zhruba pätiny áut v hlavnom meste. Magistrát navrhuje štyri tarifné pásma za hodinové parkovania, kde sa má platiť od 0,50 eura do dvoch eur za hodinu. Rezidenti si majú za parkovaciu kartu zaplatiť za prvé auto v domácnosti 49 eur za rok, za druhé 150 eur a za tretie 500 eur za rok. Abonenti od 500 až po 1500 eur za rok.

Verejnosť sa môže dozvedieť viac o plánovanej parkovacej politike v Bratislave na webe hlavného mesta.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM