Rôzne

Park na Račianskom mýte ukrýva viaceré unikátne umelecké diela

Pri prechádzke parkom na Račianskom mýte zaujmú vašu pozornosť mnohé netradičné umelecké objekty. Viete, kto ich vytvoril a čo znázorňujú?

Ilustračný obrázok k článku Park na Račianskom mýte ukrýva viaceré unikátne umelecké diela
15
Galéria

Kto pozná park na Račianskom mýte, zrejme súhlasí, že tento verejný priestor je potrebné zrevitalizovať. Mestská časť Nové Mesto by aj chcela park obnoviť, proti sú ale nevyriešené problémy s pozemkami.

Prechádzky v parku majú aj napriek tomu pre miestnych obyvateľov svoje čaro. Popri príjemnom oddychu, môžete obdivovať aj zaujímavé umelecké diela, ktoré vznikli v 60. rokoch minulého storočia.

Chlapec na koni

Zrejme najpozoruhodnejšou sochou je plastika chlapca na koni. Vytvoril ju slovenský sochár Alexander Trizuljak, ktorý sa nechal inšpirovať slovenskými ľudovými rozprávkami a navrhol plastiku, ktorá sa pôvodne volala „Janko a tátoš“. Postupne sa však čoraz častejšie začal používať názov „Slncový kôň“.

„Autorovi sa pri tejto plastike podarilo vynikajúco prepojiť ríšu fantázie a rozprávok, s túžbou človeka po odpútaní sa od zeme a lete do vesmíru. Táto téma bola v 60. rokoch 20. storočia veľmi populárna a obľúbená,“ pre Bratislava24.sk povedala Jana Hamšíková z Mestského ústavu ochrany pamiatok.

Vesmírna kompozícia

Vašu pozornosť zaujme aj plastika s názvom „Dievča s holubicou“ od akademického sochára Juraja Hovorku. „Plastika z tepaného medeného plechu je vysoká 210 cm a autor ju vyhotovil v roku 1967. Dievča v podrepe má na nohe holubicu, ku ktorej má strach sa priblížiť,“ informovala Hamšíková. V súčasnosti však holubica na nohe dievčaťa chýba, niekto ju ukradol.

Zaujímavá umelecká kompozícia sa nachádza v zadnom priestore parku. Jej autor Ladislav Snopek dostal za úlohu vytvoriť bariérovú stenu, ktorá by mala estetický charakter a zároveň uzatvárala priestor. Kompozícia dostala názov „Vesmír“. Vytvoril ju kombináciou troch betónových dosiek, ktoré sú dozdobené kovovými prvkami s námetom kozmu.

„Prvá doska má za námet dobývanie kozmického priestoru ľuďmi – je tu kozmonaut i raketový motor. Druhá stena nesie v sebe prvok našej slnečnej sústavy – planétu Saturn. Tretia stena má za námet znamenia zverokruhu a dve zemské rovnobežky – Obratník Raka a Obratník Kozorožca,“ opisuje Hamšíková.

V parku sa nachádzajú aj ďalšie umelecké diela. Snáď každému padne do oka socha „Hirošima“ z rokov 1982 až 1983 od akademického sochára Tibora Bartfaya. Nájdete tu aj sochu z pieskovca „Matka s dieťaťom“ od akademického sochára Františka Draškoviča z roku 1967.

Objekty v parku na Račianskom mýte
15
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM