Správy Samospráva

Pandémia zničila plány snúbencov: V magických termínoch však svadby nerušili

Len v Novom Meste museli zrušiť svadby desiatkam párov.

Ilustračný obrázok k článku Pandémia zničila plány snúbencov: V magických termínoch však svadby nerušili
5
Galéria

V bratislavskom Novom Meste muselo v dôsledku bezpečnostných opatrení zrušiť plánovanú svadbu až 38 párov.

Magické termíny

Vedúca matričného úradu mestskej časti Jana Horvátiková priznala, že rok 2020 bol s ohľadom na sobáš, ako aj na zorganizovanie svadobnej hostiny atypický. „Podstatná časť sobášov bola uzavretá iba v zákonnom stanovenom počte šiestich prítomných – snúbencov, svedkov, starostu či poslanca a matrikárky. Tieto skutočnosti značne ovplyvnili počet uzavretých manželstiev v mestskej časti,“ priblížila.

Aj napriek vysokému číslu zrušených svadieb však zástupcovia bratislavského Nového Mesta sobášili viac ako vlani – oddali 118 párov, čo je o päť viac ako v roku 2019. Civilných bolo 107 a cirkevných 11 sobášov. „Najväčší počet manželstiev bol uzavretý v ,magických termínoch', ako 22. 2. 2020, 4. 4., 6. 6., 8. 8. a 10. 10. 2020. Tieto termíny odsúhlasilo miestne zastupiteľstvo ako sobášne soboty,“ dodal starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

Novomanželia si najčastejšie vyberali za miesto pre svoje „áno“ historickú budovu Konskej železnice na Krížnej ulici. Medzi sobášmi bolo tiež desať, pri ktorých bol jeden z partnerov cudzinec, zastúpenie malo pritom osem krajín, Poľsko, Nemecko, Chorvátsko, Rumunsko, Nemecko, Alžírsko, Nigéria, USA.

Svadby v roku 2020

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM