Kristína Nemcová Kultúra

Pandémia neobišla ani režisérov. Pracujú dvakrát dlhšie za rovnaký honorár

Dabingový režisér Michal Domonkoš približuje, ako pandémia zasiahla umelecký priemysel.

Ilustračný obrázok k článku Pandémia neobišla ani režisérov. Pracujú dvakrát dlhšie za rovnaký honorár
Zdroj: Michal Domonkoš

Dabingový režisér Michal Domonkoš pociťuje následky koronavírusu v umeleckej brandži. Pandémia sa v dabingovom prostredí vraj nedotkla ani tak hercov, ako samotného režiséra a produkcie.

Výroba je dvakrát až trikrát náročnejšia

„Ak to vezmem z pohľadu režiséra, je to dvakrát až trikrát náročnejšie a komplikovanejšie na celú výrobu aj proces. Počas korony sa začalo nahrávať osobitne, čiže jeden človek nahráva sólo v štúdiu sám," začal Michal.

Proces nahrávania replík s každým hercom osobitne je nezvyčajný a nepraktický. Za normálnych podmienok sú v štúdiu všetci herci, ktorí sa za mikrofónom striedajú. To teraz pre pandémiu a opatrenia nie je možné.

„Opatrenia sú však adekvátne. Nedávno sa koronou nakazil aj dabingový režisér Štefan Mandžár, ktorý, bohužiaľ, chorobe podľahol a všetkých nás to veľmi zasiahlo. Pripomenulo nám to, aké je dôležité správať sa zodpovedne," spomína na svojho kolegu.

Ako sa majú počas pandémie známe tváre?

Projektov je málo

„Po praktickej stránke je ale niečo tvoriť v takýchto podmienkach veľmi náročné a všetko ide v neprospech produkcie a režiséra. Herci sú na tom fajn, im sólo v štúdiu určite vyhovuje, pretože majú dvakrát rýchlejšie spravenú prácu a zarobený honorár. Ja ale ako režisér vidím jeden film štyrikrát za dva dni, čo je psychicky vyčerpávajúce. Bývam z toho veľmi unavený," opisuje výrobný proces.

Problém pociťuje aj v zákazkách, ktorých je teraz pomenej. „Cítim, že sa zatvorili kiná. Mám menej projektov, robím iba televízny dabing, čo je vlastne iba jedna tretina," priznáva režisér.

Aj on si ale našiel útek z reality. Na svojom instagramovom účte začal zverejňovať krátke skeče, ktorými baví ako seba, tak aj svojich sledovateľov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM