Eva Sládková Rôzne Správy

Pandémia ju pripravila o živobytie, aj s deťmi sa ocitla v zlej situácii. Pomohli dobrí ľudia

Mladá hudobníčka Sára žila aj s dvoma malými deťmi slobodný a sebestačný život. Korona kríza ju takmer dostala na kolená.

Ilustračný obrázok k článku Pandémia ju pripravila o živobytie, aj s deťmi sa ocitla v zlej situácii. Pomohli dobrí ľudia
7
Galéria

Sáru poznajú najmä milovníci alternatívnej hudby. Hrávala na obľúbenom festivale Drienok, po kluboch, ale zarábala si aj pouličným hraním po celej Európe. Začiatkom tohto roka, keď sú prvé mesiace pre muzikantov takzvaným hluchým obdobím, čakala, že na jar sa, ako vždy, všetko rozbehne. Nestalo sa.

Alternatíva

„Nehrám väčšinový štýl. Spievam vlastné piesne, ale aj slovenské ľudovky, balkánske, rómske. Celú zimu som čakala na začiatok sezóny, no tentokrát neprišiel,“ opisuje pre Bratislava24 mladá hudobníčka, ktorá dodáva, že výpadky príjmov pocítila hneď v marci, ale stále dúfala v zlepšenie situácie.

„Sme bežná rodina, žijeme ako väčšina Slovákov, od výplaty k výplate, od festivalu k festivalu. Keby som nemala rodinu, ktorá mi niečo prispela na základné prežitie, neviem čo by som robila,“ dodáva Sára.

Bez domova

Hudobníčka je matkou dvoch malých chlapcov. Robila všetko preto, aby zhoršenú situáciu nepocítili a veru, im pandémia celkom vyhovovala. Boli radi, že je s nimi mama viac doma. Žili na kopaniciach, mali dobrých susedov, v rámci komunity si vypomáhali. No dom, v ktorom bývali, potreboval drahú rekonštrukciu, bez nej by sa v ňom nedala prežiť zima. A ona mala ledva na základné prežitie. Uchýlila sa preto k zúfalému kroku.

„Poprosila som ľudí na facebooku, aby mi pomohli nájsť nový podnájom, ktorý by som si mohla dovoliť. Nikdy som nič podobné nerobila, vždy som sa vedela nejako postarať o seba aj o deti, no zrazu som sa ocitla v neriešiteľnej situácii,“ vysvetľuje svoje dôvody.

Nie je sama

V podobnej situácii ako Sára sa dnes nachádzajú tisíce ľudí, ktorí pracujú v hudobnom priemysle. Pandémia ich pripravila o živobytie. Ich osudy sú často veľmi smutné a vôbec to nezlepšujú hejty na sociálnych sieťach.

„Písali mi, aby som si našla "normálnu prácu“, akoby tá moja bola nenormálna. Verte mi, že to vôbec nie je jednoduché zamestnanie a ja by som si niekedy rada šla oddýchnuť niekde do kancelárie. Takéto hejty človeka dosť položia, najmä ak je na tom psychicky zle. Všetci by si mali uvedomiť, že v hudobnom biznise pandémia zasiahla 200-tisíc ľudí, nemôžu ísť predsa všetci vykladať tovar do obchodu," vraví.

Krásne Vianoce

Napriek tomu, väčšina reakcií bola z opačného súdka. Ľudia jej ďakovali za odvahu opísať, aké ťažké časy dnes žije obrovské množstvo ľudí a ponúkali jej pomoc. Vďaka nim má dnes Sára a jej dvaja malí čertíci nový domov neďaleko Bratislavy. Byt zdieľa spolu so slobodnou mamičkou a aspoň si vzájomne vypomáhajú.

„Bola som dojatá vlnou solidarity. Mala som asi 200 správ a trvalo mi dva týždne, kým som všetkým odpísala a vytriedila vyhovujúce ponuky. Vďaka dobrým ľudom máme krásne Vianoce. Verím, že v roku 2021 sa situácia zlepší a budeme môcť opäť hrať,“ uzatvára Sára.

Pandémia skomplikovala mnoho životov

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM