Rôzne Správy

Pán Barnabáš nič nemal, no i tak pomáhal. Z totálneho dna sa mu podarilo odraziť

Jedným z prvých obyvateľov Housing Cverna je pán, ktorý prišiel o všetko, ale odrazil sa od dna. A teraz žije lepší život.

Ilustračný obrázok k článku Pán Barnabáš nič nemal, no i tak pomáhal. Z totálneho dna sa mu podarilo odraziť
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Odborníci, ktorí pracujú s ľuďmi na ulici, dlhodobo hovoria, že pomôcť sa im dá naozaj až vtedy, ak získajú bývanie. Aj preto občianske združenie Vagus spustilo pilotný projekt Housing First alebo aj “Bývanie ako prvé". Takéto bývanie je k dispozícii v Cvernovke na Račianskej ulici. Sú tam tri byty, do ktorých dôsledne vyberajú budúcich obyvateľov. Jedným z nich sa stal pán Barnabáš.

Smutný osud

Ako píše Vagus na svojom facebooku, pána Barnabáša poznajú terénni pracovníci už tri roky.

„Miestom jeho prežívania bol rozostavaný objekt bez vody, elektriny, sociálnych zariadení či okien. Túto “chatku”, vraj, kedysi kúpil od známeho, no nedostal o tom žiadny doklad. Jeho spolubývajúcim bol kamarát Dávid, ktorý trpel ťažkými zdravotnými problémami. Aj preto sa pán Barnabáš rozhodol kamarátovi Dávidovi pomáhať, hoci oboch musel uživiť zo svojho skromného príjmu,“ rozvíjajú jeho príbeh. Obaja prežívali zo dňa na deň, zbierali suroviny, za ktoré získavali peniaze a žili z pár eur.

„Jedného dňa sa zdravotný stav pána Dávida natoľko zhoršil, že hoci mu pán Barnabáš privolal sanitku a bola mu poskytnutá potrebná pomoc, v nemocnici svojej chorobe žiaľ podľahol. Stratu priateľa a spolubývajúceho niesol pán Barnabáš veľmi ťažko, preto po nejakom čase ubytoval vo svojom obydlí nového spolubývajúceho,“ dodáva Vagus. Žiaľ, aj tohto priateľa pánovi Barnabášovi zobrala smrť. Oboch dodnes oplakáva.

Motivácia

Sociálni pracovníci to s Barnabášom nevzdali. Pomohli mu riešiť dlhy, zdravotné problémy a napokon aj bývanie.

„Motivácia a odhodlanie pána Barnabáša boli skutočne veľké. Aj preto nie je prekvapením, že po niekoľkých sociálnych poradenstvách a vzájomných sedeniach získal bývanie v projekte Housing Cverna. Po mnohých zimách, ktoré strávil v nevykúrenom objekte sa konečne dostal do tepla,“ pokračuje jeho príbeh.

Pozitívny šok

Vagus vysvetľuje, že mnohí ľudia, ktorí žijú na ulici, po čase bežné veci vnímajú ako niečo nedosiahnuteľné. Aj preto si zvykajú na bývanie v nových podmienkach postupne a spočiatku ku všetkému pristupujú nesmelo. Taký bol aj pán Barnabáš.

„Prvé týždne tomu nemohol uveriť a až postupne si „trúfol“ sadnúť na stoličku. Veľkým krokom bolo tiež "odhodlanie“ stráviť vo svojej novej posteli prvú noc. Ľudia bez domova sú často v takom šoku, že odmietajú uveriť možnosti, že sa im podarilo dostať z ulice, že majú po rokoch miesto, kde sa cítia bezpečne, nie je im zima, môžu si pripraviť obľúbené jedlo, alebo sa do sýtosti vyspať," vysvetľujú odborníci.

Zdá a, že príbeh pána Barnabáša má šťastný koniec. Je za všetko vďačný a odhodlaný stáť na vlastných nohách.

„V súčasnej dobe pán Barnabáš býva v rámci Dostupného bývania so sociálnou podporou v spolupráci s Magistrátom Bratislava – hlavné mesto SR. Naďalej sme teda v kontakte a spoločne pracujeme na jeho ďalších životných zmenách. Vo Vaguse nás veľmi teší, keď vidíme, ako sa dokáže sociálna situácia človeka zmeniť nielen tým, že mu poskytujeme potrebnú odbornú pomoc, ale práve vďaka jeho úsiliu a snahe,“ uzatvára Vagus.

Ilustračné foto

PRÍBEH PÁNA BARNABÁŠA Vo Vaguse sme sa s pánom Barnabášom spoznali v roku 2017 v rámci našej terénnej služby...

Posted by Vagus on Thursday, February 4, 2021

Pomoc ľuďom v núdzi

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM