KAW Kultúra

Pamätáte si na obľúbenú hračku s menom Igráčik?

Na aktuálnej výstave v bratislavskom Múzeu dopravy nájdete aj postavičky Jánošíka a Milana Rastislava Štefánika.

Ilustračný obrázok k článku Pamätáte si na obľúbenú hračku s menom Igráčik?
7
Galéria
Zdroj: internet

Keby sme sa preniesli o tridsať rokov naspäť do minulosti a spýtali sa detí, čo je to Igráčik, každé by vám suverénne odpovedalo, že ide o obľúbenú hračku.

Obľúbený panáčik

Všetky deti socialistických čias už od útleho veku poznali hračku, ktorú sme si poslovenčili na Igráčika. Prvý panáčik – murár – uzrel svetlo sveta v roku 1977. Za ním nasledovali ďalšie profesie ako kuchár, stavbár, kominár, námorník a cestár. Každý rok pribudli približne štyri nové modely Igráčikov. Celá zbierka má až 50 rôznych figúrok. Približne osem centimetrové postavičky mali pohyblivé ruky, do ktorých vedeli „uchopiť“ svoje pracovné nástroje.

Ak si na hračky chcete s nostalgiou zaspomínať alebo ich ukázať svojim deťom či vnúčatám, zájdite na výstavu do Múzea dopravy Bratislava na Šancovej ulici 1/A. Expozíciu s názvom FENOMÉN IGRÁČIK pripravili v spolupráci s Technickým múzeom v Brne a spoločnosťou EFKO, ktorá hračky vyrába aj v súčasnosti.

Výstava prezentuje históriu, súčasnosť, vývoj a výrobu legendárnej hračky od českého výrobcu, ktorá deťom umožňuje vymýšľať si a prežívať príbehy plné fantázie. Hračka bola veľmi obľúbená už v bývalom Československu a dnes si k nej deti opäť našli cestu.

Výstavu si môžete pozrieť až do 3. septembra 2017. Múzeum dopravy je otvorené každý deň okrem pondelka od 10:00 do 17:00 hod. Dospelí zaplatia vstupné 3,30 eur, deti zľavnené vstupné 1,50 eur. Drobci do 6 rokov si múzeum môžu pozrieť zdarma. Voľný vstup do múzea je každú prvú nedeľu v mesiaci.

Igráčik
7
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM