Eva Sládková Rôzne Správy

Pálfiovská tragédia v priamom prenose: Na Červenom Kameni zažijete 17. storočie na vlastnej koži

Pálfiovci boli asi prekliati. Kým chystali pohreb mamy Márie Magdalény, dvaja bratia zomreli krátko po sebe v priebehu pár dní.

Ilustračný obrázok k článku Pálfiovská tragédia v priamom prenose: Na Červenom Kameni zažijete 17. storočie na vlastnej koži
6
Galéria

Hrad Červený Kameň, ktorý je len kúsok od Bratislavy, patrí k najkrajším a najzachovalejším na Slovensku. Ak sa tam vyberiete tento víkend, doslova sa môžete preniesť do 17. storočia. Práve vtedy sa odohrala Pálfiovská záhadná tragédia, ktorá inšpirovala tvorivý kolektív Červeného Kameňa a trnavské divadlo DEMOscéna k napísaniu netradičnej inscenácie s názvom Mysterium existus.

Zamotané

V roku 1646 sa v Dóme svätého Martina v Bratislave konal jedinečný trojpohreb – bratov Štefana a Jána Palfiho a ich matky Márie Magdalény rodenej Fuggerovej. Zodpovedný za pohreb bol najmocnejší muž vtedajšieho Uhorska, palatín Pavol Pálfi. Bol to jeden z najhonosnejších pohrebov svojej doby, ktorý trval takmer tri dni. Čo mu však predchádzalo?

„Tento príbeh je trošku zamotaný. Bol to síce trojpohreb, no matka zomrela dávno pred svojimi synmi – ešte v roku 1643. Podľahla moru. No a bratia riešili jej pohreb, nevedeli sa dlho dohodnúť, zatiaľ bola zabalzamovaná. Napokon dvaja z nich – Štefan a Ján zomreli pár dní po sebe v marci roku 1646,“ vraví Ľuboš Haršányi z hradu Červený Kameň.

Netradičné prehliadky

Divadelné predstavenie Mysterium existus si môžete pozrieť večer na hrade. Odohrávať sa bude v jednotlivých komnatách a skvelým spôsobom pochopíte, ako žili ľudia v 17. storočí. Zachytáva vlastne to, čo predchádzalo dodnes nevyjasnenej smrti oboch bratov. Začiatok prvej prehliadky je o 18.00.

Ak sa však na hrad Červený Kameň vyberiete cez deň, tiež si všeličo užijete. „Múzeum ponúka niekoľko prehliadkových okruhov, medzi nimi aj také, ktoré sú prispôsobené pre rodiny s deťmi. Tie neposlušnejšie môžu u nás nazrieť priamo do pekla. V priestoroch múzea je inštalovaná výstava s názvom Čerti, na ktorej uvidíte nadrozmerné postavy démonov tak, ako si ich ľudia v priebehu stáročí predstavovali,“ uzatvára s úsmevom Ľuboš Haršányi.

Prehliadky s divadlom Mysterium existus sa začínajú každú celú hodinu od 18.00 do 22.00. Vstupné pre deti stojí 4 eurá, pre dospelých 8. Viac informácií nájdete na webe hradu Červený kameň.

Čerti na Červenom Kameni
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM