Správy Samospráva

Označené pagaštany v Sade Janka Kráľa nevyrúbu

Tušíte, čo znamená farebné označenie kmeňov pagaštanov? Petržalka ľudí ubezpečuje, že stromy sa rúbať nebudú.

Ilustračný obrázok k článku Označené pagaštany v Sade Janka Kráľa nevyrúbu
Zdroj: TASR

Petržalka ubezpečuje, že označené stromy nevyrúbe, ale ich ošetruje. Mestská časť tak reaguje na farebné označenie kmeňov pagaštanov konských na jej území, predovšetkým v Sade Janka Kráľa. Predísť tak chce prípadnej panike obyvateľov, že by samospráva mala v pláne označené stromy vyrúbať.

Ekologický postrek

„Farebné označenie nie je preto, že by sa mali vyrúbať, ale je to znak toho, že boli ošetrené pravidelným každoročným ekologickým postrekom,“ uviedla Silvia Vnenková z oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu. Mestská časť totiž nezabezpečuje len pravidelnú starostlivosť o parkovú zeleň, ale venuje sa tiež ošetrovaniu drevín, ktoré napádajú rôzni škodcovia.

„Vďaka uvedenému postreku sa v Petržalke podarilo zastaviť poškodzovanie pagaštanov ploskáčikom pagaštanovým. Tento drobný motýlik sa postupne dostal do celej Európy,“ doplnila Vnenková. Malý škodca sa vyskytuje na mladých i starých pagaštanoch a jeho larvy vyžieraním spôsobujú poškodenie asimilačných orgánov, ktoré predčasne hnednú a usychajú. Predčasné opadávanie listov možno pozorovať už v auguste. „Pravidelne druhá a tretia generácia tohto škodcu spôsobuje predčasné usychanie listov a ich opadávanie,“ dodala Vnenková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM