Rôzne Správy

Ožije bývalá továreň na patróny? Bratislavský kraj ju chce zachrániť

Na bratislavskej Patrónke kedysi fungovala známa továreň na náboje a výbušniny. Zostalo z nej len niekoľko pôvodných budov. Tie by chcela Bratislavská župa oživiť.

Ilustračný obrázok k článku Ožije bývalá továreň na patróny? Bratislavský kraj ju chce zachrániť
18
Galéria

Možno niektorí nevedia, že bratislavská Patrónka nesie názov podľa Rothovej továrne na „patróny“, ktorú v roku 1871 založil viedenský podnikateľ Georg Roth. V súčastnosti po nej zostalo len niekoľko pôvodných budov, ktoré sú majetkom Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Ten by im chcel vdýchnuť nový život.

Zorganizujú otvorený deň pre všetkých

„V budúcnosti by tu mohla vzniknúť akási oáza mestského života spojená nielen s históriou, ale aj s kultúru,“ prezradil predseda BSK Pavol Frešo. Konkrétny plán zatiaľ nemajú, ale ako povedal, BSK dostalo už viacero návrhov od rôznych komunít. „Chceme ešte tento mesiac alebo začiatkom júna zorganizovať obrovský otvorený deň pre verejnosť a všetkých tých, ktorí nás oslovovali s nápadmi na využitie týchto historických budov,“ doplnil Frešo.

Župa chce týmto spôsobom ponúknuť všetkým možnosť prísť do areálu a vytvoriť čo najideálnejší návrh na využitie tohto priestoru. Projekty a nápady potom plánuje BSK zhodnotiť a vybrať to najlepšie riešenie. V areáli sa nachádza aj málo využívané ihrisko, ktoré by mohlo slúžiť na rôzne kultúrne podujatia.

Smutná minulosť

Továreň na patróny dosiahla svoj vrchol v roku 1914, kedy sa tam vyrobilo denne až milión nábojov a pracovalo v nej 3-tisíc zamestnancov. V roku 1937 sa výroba presunula do Považskej Bystrice a továreň našla nové, smutnejšie uplatnenie. Počas 2. svetovej vojny tam bolo zriadené koncentračné stredisko, odkiaľ bolo transportovaných približne 8-tisíc slovenských Židov do Osvienčimu.

V súčasnosti v areáli pôsobí Domov sociálnych služieb pre deti a rehabilitačné stredisko ROSA. Jedna zo zachovaných výrobných hál bývalej továrne sa sociálnym zariadením využíva na hipoterapiu. Sídli tam aj Spojená škola pre žiakov s telesným postihnutím a rôzne iné firmy.

Areál bývalej továrne na patróny
18
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM