KAW Rôzne Správy

Osvieženie vo fontáne láka najmä počas horúčav. V Bratislave vás však môže vyjsť DRAHO

Skočiť si v hlavnom meste do fontány nie je najlepším riešením ako sa schladiť.

Ilustračný obrázok k článku Osvieženie vo fontáne láka najmä počas horúčav. V Bratislave vás však môže vyjsť DRAHO
4
Galéria
Zdroj: TASR

Horúce letné dni lákajú k osvieženiu najmä v centre rozpáleného mesta. Osviežiť si ruky a troška sa pohrať s vodou sa toleruje najmä u detí. Hodiť sa „na komplet“ do fontány však rozhodne nie je dobrý nápad. Bratislava24 to potvrdila aj mestská polícia.

Hrozí pokuta

Kúpanie sa vo fontánach a okrasných jazierkach zakazuje platné všeobecne záväzné nariadenie hlavného mesta,“ uviedla hovorkyňa Mestskej polície Bratislava Barbora Krajčovičová.

Za kúpanie vo fontáne hrozí v blokovom konaní pokuta do výšky 33 eur.

Bratislavčania väčšinou o zákaze vedia a rešpektujú ho. Ak sa už niečo také stane, väčšinou je to „dielo“ nejakého turistu. Jeden zo známejších prípadov je spred roka.

Išlo o obnaženého muža, ktorému sme počas protestného zhromaždenia na Hodžovom námestí pomáhali dostať sa von z fontány. Muž bol pod značným vplyvom alkoholu a sám sa z fontány dostať nevedel. Následne bol odovzdaný príslušníkom Policajného zboru SR, ktorí ho eskortovali na príslušné policajné oddelenie a prípadom sa ďalej zaoberali,“ dodala Krajčovičová.

Voda je chemicky upravovaná

Bratislavský magistrát upozorňuje, že mestské fontány sú mestotvorným prvkom, plnia skrášľujúcu funkciu na verejných priestranstvách a prispievajú k zlepšeniu mikroklímy.

Voda v nich je chemicky upravovaná a v žiadnom prípade nie je prípustné sa v nich kúpať. Za kúpanie vo fontáne hrozí pokuta. Voda vo fontáne nie je pitná a teda akékoľvek osvieženie, napríklad rúk, je na vlastné riziko,“ uviedla pre Bratislava24 hovorkyňa hlavného mesta Dagmar Schmucková.

Osvieženie vo vodnej hmle

Na osvieženie v horúcich dňoch ponúka hlavné mesto hmlové či pitné fontánky. Hmlové fontány sa v Bratislave nachádzajú na Hviezdoslavovom námestí, na Hlavnom námestí, na Námestí SNP, v Medickej záhrade, na Dulovom námestí, Námestí M. Benku a v Parku Andreja Hlinku.

Pitné fontánky aktuálne fungujú na Námestí SNP, 2 na Hviezdoslavovom námestí, na Župné námestí, Hlavnom námestí, na Michalskej, na nádvorí Primaciálneho paláca, na Michalskej ulici v letnej čitárni, 2 na Hradnom vrchu, jedna v parčíku na Svoradovej, ďalšia v parčíku na Karloveskej, na Einsteinovej.

Tri nájdete v Sade Janka Kráľa, jednu na Železnej studničke, na Karadžičovej a tiež v Medickej záhrade.

Možností osviežiť sa je teda v hlavnom meste mnoho. Ak vás láka skočiť si do vody, nerobte to v centre mesta, ale zájdite na najbližšie kúpalisko alebo jazero. V Bratislave ich máme neúrekom.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM