KAW Rôzne Správy

1. máj za socializmu: Mávadlá, rozžiarené tváre pionierov a súdruhovia na tribúne + FOTO

Do prvomájového sprievodu nastúpili robotníci, roľníci, príslušníci pracujúcej inteligencie, vojaci a mládež, aby spontánne vyjadrili „nadšenie a hrdosť nad výsledkami statočnej práce.“

Ilustračný obrázok k článku 1. máj za socializmu: Mávadlá, rozžiarené tváre pionierov a súdruhovia na tribúne + FOTO
18
Galéria
Zdroj: TASR

Bratislavskí pracujúci nezaostávali za československým ľudom a pekne v šíkoch zaplnili ulice mesta, aby oslávili 1. máj – Sviatok medzinárodnej solidarity pracujúcich celého sveta a Sviatok práce.

Žiarili transparenty aj pionierske šatky

Do prvomájového sprievodu nastúpili robotníci, roľníci, príslušníci pracujúcej inteligencie, vojaci a mládež, aby spontánne vyjadrili „nadšenie a hrdosť nad výsledkami statočnej práce.“

Aj keď niekedy bolo v prvý májový deň len okolo 10 stupňov Celzia nad nulou, pionieri museli zhodiť bundy a svetríky, aby súdruhovia z tribúny dobre videli modré košele a žiarivo červené pionierske šatky.

V Bratislave sa prúd pracujúcich šinul cez Námestie SNP, kde sa skandovanie „Nech žije 1. máj“, „Nech žije Komunistická strana Československa“ či „So Sovietskym zväzom na večné časy!“ maximálne zosilnilo.

Stávala tam totiž tribúna, z ktorej nadšene mávali súdruhovia hrdí na svoj poslušní národ. Z vrchu na nich pozerali veľkorozmerné portréty Marxa, Engelsa, Lenina a Gottwalda.

Popod tribúnu prechádzali zástupy pracovníkov zo Slovnaftu, Dimitrovky, Závodov MDŽ či Figara. Nechýbali študenti s vlastnoručne vyrobenými „mávatkami“ ani pracujúca inteligencia. Po nadšenom skandovaní sa už len pozerali, kde sa zohriať a dať si nejaké občerstvenie.

„Celé oslavy vyzneli ako nadšená manifestácia odhodlania nášho pracujúceho ľudu kráčať v pevnom Národnom fronte Čechov a Slovákov, pod vedením rodnej komunistickej strany, opierajúc sa o neporaziteľnú baštu pokroku – Sovietsky zväz – k ďalším víťazstvám pri budovaní socializmu v našej vlasti, k novým úspechom v boji za mier“, píše sa v archívnej správe TASR.

Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM