Nina Táborská Rôzne

Oslávte s deťmi medzinárodný deň materských centier, v Bratislave máte kde

Materské centrá zohrávajú dôležitú úlohu v starostlivosti o deti, matky na materskej dovolenke či rodičov na rodičovskej. Dnes je medzinárodný deň materských centier a Bratislava sa pripojí tiež. Program štartuje Bublinovou show už o druhej poobede vo Vodárenskom múzeu BVS.

Ilustračný obrázok k článku Oslávte s deťmi medzinárodný deň materských centier, v Bratislave máte kde
Zdroj: TASR

Čo je materské centrum

Materské centrá spravidla zriaďujú matky na materskej dovolenke. Podieľajú sa na ich fungovaní a tiež zaisťovaní programu. Nie je to tak, že by sa nudili, práve naopak. Materské centrum má matkám na materskej “dovolenke”, či rodičom na rodičovskej, predovšetkým pomôcť odstrániť spoločenskú izoláciu, do ktorej sa každodenným staraním sa o svoje dieťa dostávajú.

Ide o miesto, v ktorom si môžu vymieňať svoje skúsenosti a rady, zmysluplne tráviť voľný čas a dodávať si vzájomnú psychickú podporu.

V neposlednom rade je materské centrum miestom, ktoré učí deti kontaktu s ostatnými rovesníkmi, miestom kde sa rozvíja ich tvorivé myslenie a tiež vzťah s matkou mimo domáceho prostredia. Práve v tom je rozdiel medzi materskou školou. Dieťa sa môže všetkých aktivít zúčastňovať spolu s mamou.

Poskytuje výhodu aj pre matky, ktoré sa napríklad kvôli práci manžela či priateľa presťahovali do iného mesta a zostali tak bez podpory rodiny.

„Môj malý syn môže byť medzi ostatnými deťmi a obaja tam môžeme spoznať nových ľudí a vyhnúť sa každodennej rutine. Už po prvej hodine v materskom centre som bola milo prekvapená, že sa tam deti aj pomocou hry veľa naučia. Niektoré veci by ma nikdy nenapadli. Navyše, podľa jeho výrazu tváre je vidieť, že sa mu tam naozaj páči“, povedala pre Bratislava24.sk mamička na materskej dovolenke Dominika Miklíková.

„Sme v kolektíve a malý nie je sám len somnou zatvorený doma“, dodala mladá mamička.

Oslava materských centier

Únia materských centier na Slovensku ako člen medzinárodnej siete MINE, ktorá združuje takéto MC po celom svete sa už 5. rok zapája do organizovania akcie pod názvom Medzinárodný deň materských center.

Bratislava sa dnes pripojí tiež, programom ktorý štartuje Bublinovou show už o druhej poobede vo Vodárenskom múzeu BVS.

Zmyslom Medzinárodného dňa MC je spájať materské a rodinné centrá celého sveta, aby sa navzájom lepšie spoznávali, a tiež ide o príležitosť, ako predstaviť svetu naše hlavné mesto so všetkým čo ponúka.

Program podujatia:

  • 14:00 Bublinová show
  • 15:00 Trpaslíci z RTVS
  • 16:30 Divadlo Piki: Elá – Hopi
  • 18:00 Hradosť (Muflón a dážďovka na cestách)

Pozrite si kde v Bratislave nájdete materské a rodinné centrá.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM