Rôzne

Online monitoring energií v Petržalke šetrí ich spotrebu i náklady

Petržalka spustila na jeseň minulého roka na ZŠ Pankúchova monitoring energií.

Ilustračný obrázok k článku Online monitoring energií v Petržalke šetrí ich spotrebu i náklady
Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Projekt tzv. online monitoringu energií a ich spotrieb v základných školách (ZŠ), ktorý bratislavská Petržalka spustila na jeseň minulého roka pilotne na ZŠ Pankúchova, šetrí náklady na kúrenie aj teplú vodu. Vyplýva to z výsledkov vyhodnotenia projektu, ktorý súvisí so znižovaním energetickej náročnosti v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti. Uviedla to Silvia Vnenková z oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu.

Úspora energií

„Vďaka modernizácii technológie odovzdávacej stanice a pravidelnému sledovaniu a vyhodnocovaniu spotrieb došlo na tejto škole v roku 2016 k približne k 20-percentnej úspore tepla oproti roku 2015,“ povedala Vnenková. Znamená to, že náklady na kúrenie a teplú úžitkovú vodu klesli oproti roku 2015 o viac ako 20 000 eur. Škola má zároveň lepší prehľad o svojich spotrebách a vie pravidelne vyhodnocovať pokles alebo vzrast úspor v danom období.

Systém merania, teda jednotlivé merače sú osadené rádiovými modulmi, ktoré zabezpečujú online prenos údajov a dát z meračov tepla a vodomerov na centrálny počítač. Jeho softvér zabezpečuje riadenie prenosu, ako aj prijímanie a ukladanie dát s frekvenciou každých 20 minút či hlásenie alarmov. Priebežné vyhodnocovanie údajov umožňuje tiež včas reagovať na prípadné poruchy, a tým spojené úniky, napr. vody, resp. na prekurovanie objektov školy. „Systém pozostáva aj zo snímačov interiérových teplôt, na základe ktorých sa dá stanoviť, či je daná miestnosť prekurovaná alebo nedokurovaná,“ doplnila Vnenková.

Aj na základe výsledkov plánuje mestská časť projekt postupne rozšíriť. „V tejto chvíli však ešte nie je rozhodnuté, ktoré ďalšie školy budú do systému zapojené,“ skonštatovala Vnenková. Napriek tomu chce samospráva pokračovať v znižovaní energetickej náročnosti. V tomto roku sú napr. naplánované výmeny osvetlenia v Materskej škole (MŠ) Bohrova, MŠ Pifflova, MŠ Haanova a MŠ Šustekova, v roku 2018 v ďalších štyroch. Okrem výmeny osvetlenia v škôlkach a školách s tým súvisia aj rekonštrukcie školských kuchýň či sociálnych zariadení.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM